APSM: Există un risc real ca presa sportivă din R. Moldova să nu fie prezentă la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020

În urma numeroaselor solicitări din partea reprezentanților presei sportive autohtone, Asociația Presei Sportive din Moldova (APSM), membru al Asociației Internaționale a Presei Sportive (AIPS), aduce la cunoștință că nu a primit nicio recomandare din partea Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS) cu privire la modalitatea de acreditare și cazare a reprezentanților presei scrise și a fotoreporterilor la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Foto: APSM

„Organizatorii Jocurilor Olimpice de Vară de la Tokyo 2020 au pus deja la dispoziția Comitetului Național Olimpic și Sportiv documentația cu privire la posibilitățile de asigurare a cazării reprezentanților presei pe durata întrecerilor. În același timp, ținem să menționăm că presa sportivă din R. Moldova încă nu a fost informată referitor la aceste prevederi, deși termenul limită pentru rezervarea cazării jurnaliștilor care vor fi prezenți la JO de la Tokyo 2020 expiră în data de 25 mai 2019. În acest context, APSM anunță că solicitările de cazare pot fi transmise în regim de urgență la adresa de email: accommodation_prs@tokyo2020.jp ” se arată într-un comunicat de presă.

Vă reamintim că instituțiile mass-media interesate de delegarea reprezentanților lor la Olimpiadă urmau să-și exprime până la sfârșitul lunii noiembrie 2018 opțiunea în vederea acreditării jurnaliștilor și fotoreporterilor la JO 2020, pentru ca în funcție de cerere Comitetul Internațional Olimpic să poată suplimenta, dacă va fi cazul, cota de acreditări rezervată țării noastre. Conform deciziei Comitetului Executiv al Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, în cadrul ședinței din 28 septembrie 2018 au fost aprobate, în premieră, anumite criterii de selectare a reprezentanților mass-media acreditați pentru reflectarea evenimentelor din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020. Pentru a nu tensiona situația creată, nu vom comenta aceste criterii care nu au fost coordonate cu APSM și totalmente contravin principiilor presei sportive libere și transparenței democratice. Până în prezent Comitetul Național Olimpic și Sportiv nu a anunțat nici care sunt candidații selectați pentru JO 2020, nici care este cota inițială rezervată Republicii Moldova pentru presa scrisă și fotoreporteri. Vă amintim că în etapa a doua a procesului de acreditare, care va începe în toamnă, instituțiile mediatice urmează să nominalizeze ziariștii și fotoreporterii care le vor reprezenta la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. „În condițiile date, există un risc real ca presa sportivă din Moldova să nu fie prezentă la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Asociația Presei Sportive din Moldova regretă profund situația tensionată care s-a creat în raport cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv, mai cu seamă după ce reprezentantul APSM a fost exclus din componența Comitetului Executiv al CNOS, dar și după ce în toamna anului 2018 Comitetul Executiv al APSM s-a pronunțat împotriva hotărârii de suspendare a activității Federației de Taekwondo WT din R. Moldova în componența CNOS. Ținem să subliniem că presa sportivă niciodată nu va tolera marginalizarea unei probe sportive, mai ales olimpice. Sperăm ca în cel mai scurt timp colaborarea presei sportive naționale cu CNOS să redevină una constructivă, menită să promoveze valorile și idealurile olimpice, în vederea susținerii mediatice a adevăraților eroi ai neamului nostru – sportivilor și antrenorilor, care ne duc faima țării în întreaga lume”, se arată într-un comunicat de presă.


Pub