Austria: Preşedintele şi cancelarul au discutat despre organizarea alegerilor anticipate

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi preşedintele Alexander Van der Bellen s-au întâlnit, duminică, pentru a discuta despre paşii de urmat în vederea organizării de alegeri legislative anticipate, după ce un scandal de corupţie a condus la demisia vicecancelarului Heinz-Christian Strache, urmată de destrămarea coaliţiei guvernamentale de la Viena, transmite dpa.

Foto: The Atlantic

Kurz a solicitat sâmbătă organizarea de alegeri legislative anticipate după destrămarea coaliţiei de guvernare formate din Partidul Popular Austriac (OeVP) şi Partidul Libertăţii (FPOe), în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, compromis de o înregistrare cu camera ascunsă în care acesta accepta finanţare pentru partidul său din partea unei pretinse nepoate a unui oligarh rus.

Scandalul a apărut vineri după-amiază, la scurt timp după ce publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017.

Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziţia celui mai influent cotidian austriac şi înlocuirea unor ziarişti cu alţii mai apropiaţi de FPOe.

Strache şi-a dat sâmbătă demisia din postul de vice-cancelar şi din cel de preşedinte al FPOe, dar a acuzat ''o campanie de dezinformare'' împotriva sa. Însă el a admis că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de nişte ''agenţi provocatori'' care l-au invitat la o întâlnire ''stropită cu alcool'' într-o vilă în care aceştia instalaseră microfoane şi camere ascunse, scre agerpres.ro


Pub