Avocatul Poporului a contestat la Curtea Costituțională condițiile de stabilire a pensiei pentru îngrijitorii de persoane cu dizabilități

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională prevederi din Legea cu privire la sistemul public de pensii referitoare la asimilarea stagiului de cotizare pentru persoanele care au îngrijit de persoane cu grad sever de invaliditate.

Foto: UNIMEDIA

La 16 decembrie 2016 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr.290 pentru modificarea și completarea unor acte legislative prin care a fost completate și modificate articole din Legea 156 din 14.10.1998 privind sistemul public de pensii.

Modificările și completările au avut drept scop reducerea inechității din sistemul de pensii, racordarea la principiile de asigurări sociale; sporirea nivelului de beneficii, pentru un trai decent și reducerea sărăciei.

Avocatul Poporului consideră că prin unele prevederi pe care le contestează s-a instituit o inechitate în raport cu persoanele care au îngrijit/îngrijesc persoane cu grad sever de dizabilitate, după 1 ianuarie 1999 și care continuă să îngrijească de copiii/persoanele cu dizabilitate severă după atingerea vârstei de 18 ani. Această deoarece perioada de îngrijire de persoane cu grad sever de dizabilitate după 1 ianuarie 1999 nu se asimilează stagiului de cotizare pentru a beneficia de pensii conform Legii nr.156 din 14.10.1998 privind sistemul public de pensii.

Deoarece îngrijesc permanent de apropiați cu dizabilități severe, aceste persoane nu au posibilitate reală de a se angaja în câmpul muncii și de a contribui la bugetul asigurărilor sociale, decît prin angajarea în calitate de asistent personal.

Din cauza că perioada de îngrijire a persoanei cu dizabilități severe nu este asimilată stagiului de cotizare mărime pensiei pentru limită de vârstă va fi mai mică.

Asta deoarece, în condițiile articolului 15 din Legea nr. 156 din 14.10.1998, neacumularea stagiului necesar pentru pensionare are drept efect, fie stabilirea pensiei incomplete (proporțional stagiului de cotizare calculat), fie stabilirea alocației sociale (în cazul neacumulării stagiului minim de cotizare de 15 ani).

În sesizare se mai precizează că mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă la 01.01.2019 constituia 1025 lei și se acordă doar în cazul în care beneficiarul pensiei a demonstrat un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, media anuală pe țară a minimului de existență pentru anul 2018 a constituit 1891 lei pe lună.

În opinia Avocatului Poporului, această prevedere avantajează părinții, care îngrijesc de copii cu dizabilități severe cu vîrsta de pînă la 18 ani și dezavantajează pe cei, care îngrijesc de copii cu dizabilitate severă care au atins vârsta majoratului la calcularea perioadei asimilate cu stagiul de cotizare.

Din considerentele expuse, Avocatul Poporului a solicitat magistraților Curții Constituționale de a exercita controlul constituționalității și declararea neconstituțională a următoarelor prevederi legislative din Legea nr. 156 din 14.10.1998 privind sistemul public de pensii:

  • sintagma „pînă la 1 ianuarie 1999” din textul articolului 5 alineatul (2) litera g);
  • sintagma „pînă la 1 ianuarie 1999” din textul articolului 50 alineatul (1), în măsura în care se referă la activitățile specificate la litera d) din acest articol;
  • sintagma „a unui copil cu dizabilitate severă sub vîrsta de 18 ani” din textul articolului 5 alineatul (2) litera d);
  • articolul 5 alineatul (3), în măsura în care se referă la perioada de îngrijire de persoane cu dizabilități severe și copii cu dizabilități severe, se arată într-un comunicat de presă.


Pub