Conservatorii obțin victorie la alegerile legislative din Australia

Coaliţia conservatoare a premierului australian Scott Morrison a provocat sâmbătă o mare surpriză prin victoria ''miraculoasă'' obţinută la alegerile legislative în urma cărora liderul laburist Bill Shorten, considerat mult timp favorit, şi-a recunoscut înfrângerea.

Foto: Evening Standard

Bill Shorten a recunoscut imediat după publicarea rezultatelor preliminare că ''este clar că Partidul Laburist nu va fi în măsură să formeze viitorul guvern'' şi a anunţat că demisionează de la conducerea acestui partid, scrie Agerpres.

Conform rezultatelor publicate după numărarea a 72% din voturi (în Australia votul este obligatoriu), coaliţia lui Morrison ar urma să obţină 74 de mandate în Camera Reprezentanţilor, cu două mai puţine faţă de pragul care i-ar asigura majoritatea, în timp ce laburiştii ar obţine 66 de mandate.

Mai multe partide mici populiste şi de extremă-dreapta ar urma să joace un rol important în viitorul legislativ, cum este formaţiunea milionarului Clive Palmer, care a cheltuit fără măsură pentru a acapara spaţiul mediatic în campanie şi s-a evidenţiat prin sloganul ''Make Australia Great'' (Să facem Australia măreaţă), inspirat din ''Make America Great Again'' al lui Donald Trump.


Pub