image
Sursa foto: neweurope.eu

Ex-comisar UE: Din ce face guvernarea RM, nu văd ambiția de a apropia țara de UE; Dimpotrivă, obiectivul e de a o izola

Guvernarea de la Chișinău nu are obiectivul de a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană, ci dimpotrivă, se vede tendința de a o izola. Sunt declarațiile liderului PLUS din România, Dacian Cioloș, fost comisar european și fost șef al Guvernului de la București.

Dacian Cioloș a fost întrebat, în cadrul unui interviu la Europa Liberă, cum ar arăta la Bruxelles o guvernare democrato-socialistă, dacă s-ar duce și ar spune că parcursul european este ireversibil pentru Republica Moldova, iar la Moscova ar avea un alt mesaj.

„Dar nu e vorba doar de mesaje, ci e vorba și de ce face. Deci din ce face și din programul politic pe care îl prezintă eu nu văd nicăieri obiectivul acesta și ambiția aceasta de a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană, ci, dimpotrivă, de a o izola aici. Și Republica Moldova riscă să rămână izolată aici, dacă nu are parteneriatul acesta cu Uniunea Europeană. Economic, Republica Moldova e legată și ar putea beneficia de pe urma asta, dar dacă politic se izolează de Uniunea Europeană, 70 la sută din exporturile Republicii Moldova se duc pe piața europeană. Dacă relațiile politice nu sunt clare, riscă să se reducă procentul acesta de exporturi. Și atunci, mă întreb: unde o să se ducă valoarea adăugată care se creează aici?”, a menționat fostul comisar european pentru agicultură.

În context, Dacian Cioloș a remarcat faptul că Republica Moldova nu a mai fost demult vizitată de comisari europeni.

„Cu comisarul Hahn, care se ocupă de politica de vecinătate vorbesc frecvent. Și el ar veni, dar nu are pentru ce să vină, că nu se întâmplă mare lucru. Deci, până la urmă, cetățenii Republicii Moldova sunt cei care vor decide în ce direcție vor s-o ia și în măsura în care vor decide că vor să continue parcursul acesta european pe care l-au făcut o mare parte din cetățenii Republicii Moldova”, a mai spus fostul comisar european.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: