Declarația comună a 26 de misiuni diplomatice din R. Moldova, cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei

Fiecare persoană – fără vreo deosebire de vreun fel – are dreptul la toate drepturile și libertățile expuse în Declarația Universală a Drepturilor Omului, inclusiv dreptul de a fi liber de discriminare și dreptul la libertatea de exprimare, de asociere și de întrunire pașnică, se arată într-o declarație comună semnată de 26 de misiuni diplomatice din R. Moldova.

Foto: Aad Meijer

În declarație se notează că fiecare țară are obligația de a promova și proteja toate drepturile omului și libertățile fundamentale. „Obligația fiecărei guvernări este de a proteja toate persoanele, indiferent de sex, orientare sexuală sau identitate și expresiei de gen, de discriminare și violență, precum și să se asigure că toate persoanele se bucură de oportunități egale și tratament egal.

Cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, ne exprimăm suportul pentru lesbienele, gay, bisexualii, transsexualii și intersexualii (LGBTI) din Republica Moldova”, mai scrie documentul.

„Menționăm că la moment are loc cel de-al 18-lea Festival LGBTI „Mândria Moldovei 2019” și că accentul pricipal pentru 17 mai 2019 este “Justiție și protecție pentru toți”. Așa valori ca toleranța și respectul pentru diversitate sunt fundamentale pentru societățile democratice deschise. Noi recunoaștem dreptul persoanelor LGBTI și a suporterilor lor la desfășurarea la 19 mai 2019 a Marșului “Sunt OK/I am ok” în mod pașnic.

În fiecare zi persoanele înfruntă discriminare din cauza orientării lor sexuale sau a identității și expresiei de gen. Guvernările noastre caută să combată astfel de discriminare prin promovarea drepturilor omului pentru toți. Fiecare persoană, inclusiv lesbienele, gay, bisexualii, transsexualii și intersexualii, trebuie să fie liberă să se bucure de drepturile și libertățile la care toate persoanele au dreptul peste tot.

Noi așteptăm un Marș al Solidarității pașnic și sigur și un progres continuu spre egalitate pentru toate persoanele din Moldova”, conchide declarația publică.

Declarația comună a fost emisă de misiunile Albaniei, Argentinei, Belgiei, Canadei, Republicii Cehe, Ciprului, Danemarcei, Elveției, Finlandei, Franței, Germaniei, Islanda, Irlandei, Italiei, Lituaniei, Letoniei, Luxemburgului, Muntenegrului, Norvegiei, Noii Zeelande, Olandei, Serbiei, Sloveniei, Suediei, Regatului Unit și al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.


Pub