(video) George Simion susține că a fost bătut de „extremiști maghiari” într-un cimitir din România

Liderul Mișcării Unioniste George Simion, care candidează la Parlamentul European ca independent, a afirmat că a fost bătut de „extremiști maghiari” în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului, unde crucile a zeci de eroi români au fost acoperite cu saci negri de gunoi. Politicianul susține că a depus o plângere la Poliție în urma incidentului.

George Simion a transmis live, pe contul lui de Facebook, imagini din care rezultă discuţii în contradictoriu cu persoane care i se adresează în limba română, dar care între ei au schimburi verbale şi în maghiară. Videoul se întrerupe brusc în momentul în care mai mulţi bărbaţi îi cer lui Simion telefonul cu care filma. Ulterior, activistul a susţinut că a fost „alergat şi bătut“ de respectivele persoane.

În spaţiul public au apărut imagini în care mai multe cruci din Cimitirul Internaţional al Eroilor – Valea Uzului din oraşul Dărmăneşti au fost acoperite cu saci din plastic. Poliţia s-a autosesizat şi face cercetări pentru a stabili situaţia de fapt.

Imaginile au postate, iniţial, pe site-ul de limbă maghiară Erdely.ma şi semnat de “un grup de activişti anonimi“, care susţine că au acoperit crucile eroilor români, pentru că erau “amplasate ilegal“.

Cimitirul eroilor Valea Uzului este subiect de dispută între UDMR şi autorităţile locale. Motivul este că Primăria Dărmăneşti a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa şi cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, dar şi italieni şi ruşi, deşi Primăria comunei Sânmartin din Harghita susţine că cimitirul se află pe teritoriul său.

De asemenea, comunitatea maghiară susţine că autorităţile române au amplasat crucile pe locul în care s-ar afla rămăşiţele pământeşti ale eroilor unguri.

Cimitirul Valea Uzului e amplasat la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău, scrie adevărul.ro


Pub