O tânără din Moldova, obligată timp de zece ani să cerșească peste hotare. Poliția a reținut șapte persoane// VIDEO

PE SCURT

Șapte persoane, membrii unei grupări infracționale, au fost reținute, fiind suspectate de trafic de copii. Potrivit Poliției Naționale, începând cu anul 2003, traficanții, sub pretextul angajării la un loc de muncă bine plătit, au recrutat mai multe persoane, pe care le-au transportat în Ucraina, Republica Belarus și Federația Rusă, unde acestea au fost obligate să cerșească în locuri publice.

Oamenii legii au identificat o femeie care a fost obligată timp de zece ani să cerșească peste hotare.

PE LUNG

Oamenii legii au menționat că tânăra care, în anul 2003 avea vârsta de 16 ani, a fost recrutată de către suspecți și transportată în Ucraina. Ajunsă în Ucraina, victima a fost deposedată de acte de identitate, iar apoi a fost obligată să practice comerț stradal și cerșit.

Exploatarea victimei a durat 10 ani, timp în care ea a încercat de multiple ori să fugă de infractori, însă de fiecare dată a fost găsită și supusă agresiunilor fizice și psihice din partea traficanților.

De asemenea, contrar voinței sale, victima a fost transportată din Ucraina în Republica Belarus și Federația Rusă, unde a muncit în stradă, dar a practicat și cerșetoria în comun cu alte victime, originare din Belarus. Banii acumulați de victimă la sfârșitul zilei erau luați de suspecți și utilizați în scopuri personale, iar victimei îi reveneau doar bani pentru alimente.

În urma perchezițiilor, la suspecți au fost depistate acte de identitate ale mai multor potențiale victime, documente ce confirmă transferuri bancare către suspecți din afara țării, precum și mijloace bănești în numerar, în sumă totală de peste 700 000 lei.

Actualmente trei dintre suspecți sunt plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, iar patru în arest la domiciliu.

În caz de condamnare, învinuiți riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de până la 20 de ani.

În prezent, investigațiile pe caz sunt în plină desfășurare, pentru a identifica toate victimele infracțiunii, dar și bunurile infracționale, obținute de către învinuiți, acestea urmând a fi confiscate.

Gruparea infracțională a fost destructurată de către ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.