Consiliul Concurenței va investiga dacă a existat o înțelegere de cartel în cazul majorării prețurilor la carburanți

PE SCURT

Consiliul Concurenței a anunțat că a declanșat o investigație pentru a stabili dacă a existat o înțelegere de cartel în cazul majorării prețurilor la carburanți.

„Ne preocupă faptul că creșterile au avut loc în mod simultan la mai multe companii petroliere, ceea ce trezește îndoieli că acestea au acționat în mod independent”, se arată într-un mesaj al autorității.

PE LUNG

Totodată, autoritatea a precizat că, pentru elucidarea acestui caz, va conlucra cu alte instituții competente. „Consiliul Concurenței se arată deschis în vederea recepționării oricărei informații, care ar elucida circumstanțele cazului”, a adăugat instituția.

Precizarea survine după ce stațiile PECO din Republica Moldova au scumpit carburanții, practic în aceeași zi. Astfel, prețul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 s-a majorat în medie cu un leu, iar al motorinei – cu 85 de bani.

Experții în domeniu au explicat că scumpirea a fost determinată de faptul că prețurile de import ale produselor petroliere au crescut cu 6-9 %, de deprecierea leului, dar și de creșterea cu peste 10 la sută a accizelor la produsele petroliere de la 1 ianuarie 2019.

Reamintim că, la 11 martie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat o nouă metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere, care prevede între altele că petroliștii pot să vândă benzina și motorina cu condiția ca rata de rentabilitate anuală să nu depășească 10%.

Aceasta după ce timp de doi ani prețurile erau stabilite de ANRE la fiecare două săptămâni, iar petroliștii erau obligați să respecte un plafon impus de instituție.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.