Trei buletine la scrutinul din 26 mai
Politic 17 mai 2019, 20:31 | 1303

Pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare și a referendumului național, cetățenii români care locuiesc în Republica Moldova vor primi trei buletine de vot, ca și ceilalți conaționali. Unul va fi pentru alegerea membrilor din partea României în Parlamentul European, iar celelalte două - pentru plebiscit, deoarece sunt două întrebări despre justiție, la care participanții trebuie să răspundă.

Ambasada României în Republica Moldova informează că Guvernul de la București a adoptat două acte normative pentru reglementarea desfășurării referendumului național în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European. Ambele scrutine se vor desfășura în cadrul acelorași secții de votare, între orele șapte și 21. Alegătorii pot opta dacă votează doar pentru un scrutin sau pentru ambele, mai menționează misiunea diplomatică a României într-un comunicat de presă. Până la ora închiderii secției de votare, alegătorii care inițial au participat doar la europarlamentare sau la referendum își pot exprima opțiunea și în cadrul celui de-al doilea scrutin. Cele trei buletine vor fi introduse în urne de vot separate. Între timp, președintele României, Klaus Iohannis, inițiatorul referendumului național, a postat pe pagina sa de Facebook un clip în care îi îndeamnă pe români să participe la plebiscit.

La referendum, cetățenii români vor răspunde la două întrebări. Prima: ”Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”. Iar a doua: ”Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”. Pe 26 mai, în afara României, vor fi deschise 441 de secții de votare. Pentru a afla care este cea mai apropiată secție, puteți consulta harta interactivă, disponibilă pe site-ul Ministerului de Externe de la București: mae.ro.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie