(video) Guvernul prezintă ultimele evoluții a Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiții: Nu prezintă niciun risc

Guvernul a făcut astăzi o prezentare detaliată a proiectului privind obținerea cetățeniei prin investiții.

Responsabilii de la Guvern spun că acest proiect vine să sprijine Executivul în a atrage investiții în RM și să devină un instrument suplimentar în crearea locurilor de muncă. Vicedirectoarea Agenției Servicii spune că în Uniunea Europeană circa 20 de state oferă programe asemănătoare cu cel implementat la noi.

În statele UE anual se oferă circa 6 mii de cetățenii persoanelor care investesc. „Nu sunt atât de mulți aplicați, în schimb vorbim de beneficii obținute de state”.

Reprezentații guvernului a explicat detaliat tot procesul de obținere a cetățeniei RM, excluzând orice tentativă de fraudă.

Până a intra banii în Fondul de Investiții a RM, sumele sunt păstrate într-un cont dintr-o Bancă Comerciala din RM. Plasarea acestor bani într-un cont ESCROW este o siguranță suplimentară și nu reprezentă altceva decât a cincea măsură de verificare”.

Reprezentanta Guvernului spune că acest program nu are nicio legătură cu proiectul Amnistiei Fiscale. Aceste două proiecte nu au nimic în comun și nu se intersectează la nivel de date.

Iulia Petuhov a mai adăugat că identitatea persoanelor care au câștigat cetățenia prin investiții nu poate fi divulgată, pentru că acestea sunt date cu caracter personal. Mai mult, nu poate fi divulgată nici țara de unde provine acesta.

UNIMEDIA amintește că legea cetățeniei prin investiții a fost însă criticată de unii experți economic. Anterior,fostul ministru al Fenanțelor, Veaceslav Negruța, declara că acordarea cetăţeniei pentru investiţii ar putea fi un coridor prin care să fie readuşi în ţară banii furaţi din sistemul bancar moldovenesc, având în vedere că investigaţiile privind frauda bancară nu sunt finalizate şi beneficiarii direcţi şi indirecţi nu au fost responsabilizaţi.

UNIMEDIA precizează că în ianuarie curent, Comisia Europeană a prezentat pentru prima dată un raport despre practica de oferire a cetățeniei contra investițiilor. Comisia a concluzionat aceste scheme prezintă riscuri pentru securitatea Uniunii Europene.

Trei țări din Uniunea Europeană propun cetățenii în schimbul investițiilor, iar alte 20 de țări din UE- permise de ședere contra investițiilor. Potrivit Comisiei Europene, aceste programe prezintă riscuri pentru potențiale spălări de bani, evaziuni fiscale și corupție.

Raportul prezentat de CE nu descrie măsuri de interzicere sau limitare a acestorprograme. Comisia doar „va monitoriza pașii întreprinși de țările membre ale UE, pentru a asigura transparența și buna guvernanță în punerea în aplicare a acestor sisteme”.

Bulgaria, Cipru și Malta oferă cetățenii conta investiții începând cu anuii 2005, 2007 și respectiv 2013.

În Bulgaria, pentru a primi cetățenie, este necesară o investiție de un milioan de euro. În Cipru- 2 milioane de euro și procurarea de imobile pe teritoriul insulei. În Malta, pentru obținerea cetățeniei, este necesară investirea a 650 de mii de euro în Fondul național de investiții, procurarea de imobile și adăugător, investirea a 150 de mii de euro în economia țării.

În 20 de țări din UE operează programul de obținere a vizei de ședere contra investițiilor. Pragul de investiție variază de la circa 13,5 mii de euro (Croația) până la peste 5 milioane de euro (Slovacia și Luxemburg). Permisul de ședere din orice țară din UE permite libera deplasare prin zona Schengen timp de 90 de zile, în orice perioadă de 180 de zile.


Pub