Europa Liberă: Dosarul omului de afaceri Andrei Tranga și implicațiile procurorului Viorel Morari. De ce tac oamenii legii

Prin tăcerea monumentală, procuratura lasă teren pentru tot felul de presupuneri și zvonuri care, oricum ai da, afectează reputația instituției. La câteva săptămâni de la demisia procurorului-şef anticorupție, Viorel Morari, legată de dosarul în care este implicat proprietarul unei rețele de restaurante şi pizzerii, procurorii continuă să se abțină de la declarații. În același timp, apar tot mai multe luări de poziție prin care, indirect, oamenilor legii li se reproșează că procesul ar fi cusut cu aţă albă şi că ar fi lipsit de transparență. Mai ales că, între timp, Morari a rămas în funcția de procuror, scrie Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

Viorel Morari a demisionat la sfârșitul lunii aprilie, urmare a apariției unei scrisori anonime în presă, în care se spunea că el ar fi fost implicat în preluarea ilegală a unei afaceri. Ulterior, printre făptași, procuratura a anunțat că figurează Andrei Tranga, fondatorul rețelei de restaurante La plăcinte şi Andy’s pizza, care ar fi șantajat un alt om de afaceri. Acest motiv ar fi stat la baza deciziei de a-l reține pe Tranga pentru 30 de zile.

Despre demisia fostului şef de la Anticorupție s-a aflat cu întârziere, abia în ziua de 2 mai. Între timp, procurorul a trecut în contraofensivă respingând deducțiile presei că ar fi vorba de un gest de mea culpa. El a spus că la mijloc ar fi un caz de „denigrare” a imaginii sale și a instituției, dar nu a stat să explice logica retragerii din funcție dacă se simte nevinovat.

Viorel Morari a solicitat procurorului general să verifice faptele invocate în acea scrisoare anonimă trimisă presei şi unor ambasade străine. Morari nu a stat prea mult pe banca de rezervă, fiind numit chiar a doua zi în funcția de procuror în cadrul unei secţii a Procuraturii Generale.

Maria Vieru, procuror pentru relații cu presa în cadrul Procuraturii Generale, spune că o anchetă internă oricum este în derulare şi că instituția va anunța rezultatele verificărilor.

Retrogradarea lui Viorel Morari şi lipsa unor explicații din partea autorităților privind rolul lui în acest dosar trezesc semne de întrebare pentru experta Mariana Kalughin de la Centrul de analiză şi prevenire a corupţiei.

„Poziția de procuror-şef anticorupție este una foarte importantă, motiv pentru care orice demisie din această funcție, ca şi orice numire în această funcție, trebuie să fie una explicită şi pe înțelesul publicului. Deci asta este tocmai funcţia referitor la care autoritățile nu ar trebui să speculeze. În cazul în care Viorel Morari a fost demis pentru nereguli, acest lucru trebuie să fie clar pentru noi.”

Un alt expert, Ion Guzun, de la Centrul de Resurse Juridice, este de părere că Procuratura Generală este obligată să comunice mai mult pe acest caz, mai ales că acea scrisoare anonimă s-a soldat cu aresturi, a stârnit discuții aprinse în mediul experților şi a alertat mediul de afaceri.

„Procuratura, odată ce face asemenea anunțuri importante, cred că în mod periodic trebuie să informeze publicul despre evoluții, pentru a nu da voie unor interpretări greșite sau transmiterea unor mesaje negative, inclusiv pentru business sau pentru cetățeni, dacă se află într-o anumită securitate juridică sau nu.”

Europa Liberă: Şi în acest moment cei din business ce au înțeles din acest caz?

„Eu cred că businessul cunoaște foarte bine realitățile, cred că este un mesaj de alertă sau, cel puțin, să fie mai atenți cu acțiunile pe care le au în raport cu instituțiile de stat sau cu celelalte persoane cu care sunt acum în business.”

Ion Dron, avocatul omului de afaceri Andrei Tranga, a declarat presei că în actele procesuale acesta ar fi învinuit de „trafic de influență”, și nu pentru un presupus „atac raider”, așa cum a fost prezentată informația de procurori în spațiul public. Este încă un detaliu ce l-a determinat pe fostul procuror-şef al municipiului Chișinău, Ion Diacov, să creadă că foștii săi colegi din sistem ar lăsa loc de abuzuri, acoperindu-se de termeni vagi precum „date operative” şi „secretul anchetei”. Diacov a explicat într-o postare pe Facebook cum anterior l-a avut în vizor pe omul de afaceri astăzi învinuit de şantaj, precizând că nicidecum nu vrea sa dea impresia că i-ar lua apărarea şi nici că l-ar condamna de ceva anume.

Continuarea articolului o puteți citi pe Europa Liberă.

UNIMEDIA amintește că la data de 14 mai magistrații au prelungit mandatul de arestare cu 30 de zile pe numele lui Andrei Tranga. Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul avocatului omului de afaceri privind plasarea acestuia în arest la domiciliu. Potrivit procurorului de caz, Vasile Golban, atât Tranga, cât și celelalte 4 persoane sub învinuire, trebuie să rămâne în izolator, deoarece există riscul ca aceștia să părărească țara.

Amintim că proprietarul rețelei de restaurante Andy`s Pizza, Andrei Tranga, a fost arestat.

UNIMEDIA amintește că la două săptămâni de la reținerea proprietarului rețelei de restaurante Andy`s Pizza, Andrei Tranga, fostul procuror al municipiului Chişinău, Ion Diacov, face dezvăluiri și susţine că, acum cinci ani, ministrul de Interne de atunci, Dorin Recean, i-a cerut să deschidă un dosar pe numele omului de afaceri. Însă în lipsă de probe, Diacov a refuzat să execute indicațiile insistente ale fostului ministru MAI. Mai mult, Diacov susține că pe atunci a discutat personal cu Andrei Tanga și l-a informat despre inițiativa lui Dorin Recean de a iniția un dosar penal pe numele acestuia.

La data de 11 mai, în spațiul public au apărut imagini video în care camerele de supraveghere au surprins momentul reținerii lui Andrei Tranga. Astfel, potrivit videoului, procurorii au bătut la ușa acestuia la data de 25 aprilie, în jurul orei 12.00.

De asemenea, cu un mesaj pe facebook a venit soția lui Andrei Tranga, în care scrie că mai speră ca „anchetatorii, procurorii și judecătorii vor rezolva acest haos și vor lua decizia corectă”.

UNIMEDIA amintește că cinci persoane au fost reținute în cazul tentativei de deposedare a lui Viorel Varzari de întreprinderea SRL “Molinart Grup”, deținătorul mărcii comerciale „ARTINOX”.

De asemenea, menționăm că după ce cererea de demisie din funcție a Procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost semnată de către Procurorul general, Eudard Harunjen, prin același ordin, Morari va ocupa o altă funcție în cadrul Procuraturii Generale. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de către purtătoarea de cuvânt, Maria Vieru.

Viorel Morari va activa în calitate de procuror în Secția unificare a practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanţele de judecată a Procuraturii Generale.


Pub