Guvernatorul BNM, Octavian Armașu insistă că nu deține raportul Kroll 2, el a fost ridicat de procuratură. Câte miliarde de lei s-au recuperat din frauda bancară

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, susține că din furtul bancar s-au recuperat 2 miliarde 285 de milioane de lei din creditul de urgență în valoare de 14 miliarde de lei. De asemenea, dânsul susține că se arată surprins de insistența deputaților ACUM de a-l publica, în timp ce raportul se află pe mâna Procuraturii Generale, nu la BNM.

Foto: UNIMEDIA

„Din statisticele care le deținem noi, au fost recuperate la moment 2 miliarde 285 de milioane de lei din cele 14 miliarde care a fost creditul de urgență. Din cele 2 miliarde 285 de milioane de lei, o parte a fost recuperată prin rambursarea creditelor vechi la cele trei bănci, altă parte prin lichidarea activelor, dar au fost și circa 580 de milioane de lei recuperate de la persoanele care au fost condamnate pentru frauda bancară”, a declarat Armașu.

Guvernatorul BNM a explicat că raportul nu poate fi publicat din motiv că acesta se află la Procuratura Generală.

„BNM a primit mai multe solicitări din partea unor deputați să publice raportul Kroll 2. Sunt surprins că cu această insistență sunt acest solicitări, deoarece banca în nenumărate ori a anunțat că acest raport a fost preluat de procuratură în luna martie 2018. BNM nu deține acest raport”, a mai menționat Armașu.

BNM acum 2 ani a publicat doar o sinteză în 57 de pagini, în care se oferă detalii despre cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns.

Iar la data de 23 martie 2018, Banca Naţională a Moldovei anunță că a predat Procuraturii Anticorupţie toate documentele primite de la consorţiul internaţional Kroll şi Steptoe & Johnson, care a investigat jaful din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Însă Procuratura Anticorupție susține că raportul nu va fi publicat.

În comunicatul Procuraturii s-a menționat că raportul KROLL este în limba engleză, are 150 de file și că la solicitarea autorilor lui, ex-șeful instituției, Viorel Morari, a semnat o scrisoare de confidențialitate, ceea ce presupune nedivulgarea informațiilor din document.


Pub