Sănătate.info: Doar 10 tineri specialiști au ales să muncească în sate, în pofida „sacului cu bani”, promis de Guvernul Filip

45.000 de lei sau 2.200 de euro pentru trei ani de muncă, plătiți în tranșe, nu mai sunt nici pe departe o motivație pentru tinerii specialiști să-și construiască o carieră la sat. În pofida laudelor Guvernului Filip la adresa sa, în pofida îndemnurilor oficialilor către medici de a merge acasă, în satele lor, să-și trateze bunicii și pe cei care le-au dat viață, satele rămân tot mai pustiite, căci tinerii vin tot mai puțin să se angajeze. Sute și sute de absolvenți aleg, anual, alte căi, scrie sanatateinfo.md

Foto: simbol

„Tinerii specialiști în medicină sunt încurajați să lucreze la sate de o indemnizație crescută cu 50 la sută. Toți medicii au parte de aprecierea pe care o merită și de venituri cu 20 la sută mai mari. Respect față de angajați, grijă pentru bunei și cei aflați în nevoie. Doi ani de guvernare responsabilă” – răsuna peste tot un spot al Guvernului Filip, lansat la începutul anului trecut și pare putea fi auzit într-una la radio, văzut la televizor și distribuit de politicieni pe rețelele sociale. Diferența dintre cifrele pe care le folosesc autoritățile și realitate este izbitoare, întrucât se fac și până acum declarații mari pe fondul unei crize constante de personal medical.

În realitate, se pare că indemnizațiile majorate de Guvern cu 50 la sută nu determină aproape pe nimeni să ia în calcul o carieră într-un sat moldovenesc. În 2017, an în care indemnizația unică pentru medici a crescut de la 30.000 la 45.000 de lei, iar pentru tinerii cu studii medicale medii, de 24.000 de lei la 36.0000 de lei, se încumetau să-și încerce cariera în satele Moldoveni numai 15 medici și 20 de asistente medicale. În anul care a urmat, situația stă chiar și mai prost. Atât Sindicatele, cât și Agenția de Sănătate Publică confirmă că doar 10 tineri specialiști au mers să muncească în sate. La acești 10 se adaugă și 5 asistente medicale.

Orașele sunt puțin mai atractive, însă datele arată un interes tot mai scăzut al tinerilor medici pentru oferta existentă. În 2017 peste 250 de tineri medici și peste 350 de asistente medicale își începeau cariera acasă, în unul din orașele Moldovei. Anul trecut interesul a scăzut drastic – doar 143 de medici din promoția de absolvenți din anul respectiv și 250 de asistente medicale au mai mers să se angajeze în orașe.

Anul trecut 992 de tineri au absolvit Universitatea de Medicină Nicolae Testemițanu, iar politicienii veniți la ceremonie s-au grăbit să le recomande tinerilor să nu plece, chiar cu riscul de a părea banali.

Mai multe detalii găsiți AICI.


Pub