Europol anunţă destructurarea unei reţele mondiale de infracţionalitate cibernetică ce a jefuit 100 de milioane de dolari

Serviciile de poliţie din Europa şi SUA au anunţat joi că au destructurat o reţea globală de infracţionalitate cibernetică ce a jefuit 100 de milioane de dolari de la peste 41.000 de victime din lume, folosind un soft de tip malware rusesc, relatează AFP.

Foto: REUTERS

Au fost lansate proceduri în justiţie în cazul unor suspecţi din Georgia, Ucraina, Republica Moldova şi SUA, în timp ce cinci cetăţeni ruşi sunt daţi în urmărire în continuare, a indicat Europol, agenţia europeană de cooperare între serviciile de poliţie judiciară.

Reţeaua infracţională a folosit softul de tip malware GozNym pentru a fura 100 milioane de dolari de la peste 41.000 de victime, în principal întreprinderi şi instituţiile lor financiare'', a explicat Europol într-o conferinţă de presă la sediul său din Haga.

În operaţiunea transnaţională ce a permis destructurarea acestei reţele de mare anvergură au fost implicate şase ţări, inclusiv Germania şi Bulgaria, scrie agerpres.ro

Scott Brady, procuror din SUA pentru districtul occidental Pennsylvania, a calificat operaţiunea drept ''un efort internaţional fără precedent''.

''Victimele europene şi americane neavizate credeau că ele dau click pe o simplă factură, dar, de fapt, le dădeau acces piraţilor informatici la informaţiile lor cele mai sensibile'', a explicat Brady.

Printre cei cinci ruşi aflaţi încă în stare de libertate figurează şi dezvoltatorul GozNym, care ''superviza crearea, dezvoltarea, gestionarea şi închirierea sa altor infractori cibernetici'', potrivit Europol.


Pub