S-au scumpit carburanții. Cât costă un litru de benzină și motorină

PE SCURT

Majoritatea stațiilor PECO din Republica Moldova au scumpit carburanții. Astfel, prețul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 s-a majorat în medie cu un leu, iar al motorinei – cu 85 de bani.

Panourile afișate de rețelele de benzinării din capitală arătau miercuri seara că prețul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 (care este cea mai populară) a crescut de la 18,35 lei/l până la 19,45 lei/l. Prețul motorinei a crescut de la 16,60 lei/l până la 17,45 lei/l.

PE LUNG

Mold-street.com scrie că scumpirea era inevitabilă în condițiile în care în ultimele luni prețurile angro și cele de import ale produselor petroliere au crescut cu 6-9 %. Un alt factor ar fi deprecierea treptată a leului față de principalele valute, dar și creșterea cu peste 10 la sută a accizelor la produsele petroliere de la 1 ianuarie 2019.

În același timp, președintele Igor Dodon s-a arătat revoltat de scumpirea carburanților, declarând că în fiecare an înaintea lucrărilor agricole de primăvară importatorii de produse petroliere majorează prețurile.

„ Este bătaie de joc. Pentru că mereu, înaintea lucrărilor agricole de primăvară, prețurile sunt majorate. Trebuie clarificată situația”, a menționat președintele Dodon la NTV Moldova.

La 11 martie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat o nouă metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere. Aceasta după ce timp de doi ani prețurile erau stabilite de ANRE la fiecare două săptămâni, iar petroliștii erau obligați să respecte un plafon impus de instituție.

Noua metodologie prevede că prețurile de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei şi a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării şi aplicării prețurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.