Inițiativă legislativă. Blocul ACUM cere abrogarea legii care permite deschiderea benzinăriilor Duty-Free

PE SCURT

Blocul ACUM va înregistra astăzi la secretariatul Parlamentului o iniţiativă legislativă privind abrogarea legii care permite deschiderea benzinăriilor Duty-Free. Anunțul a fost făcut pe Facebook de deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco.

Astfel, deputații blocului susțin că documentul este contrar Constituției, contravine atât angajamentelor asumate de Republica Moldova față de UE, cât și regulelor valabile în UE. În plus, generează prejudicii majore bugetului de stat.

PE LUNG

Juristul PAS a menționat că legea din vara anului 2018, care permite vânzarea produselor petroliere în punctele de trecere a frontierei, cu scutirea de plata accizelor şi TV, a fost votată „pe sub masă”, în mod netransparent.

Sergiu Litvinenco a precizat că, potrivit prevederilor constituționale, orice lege sau amendament care micșorează veniturile bugetare poate fi adoptată doar dacă este acceptată de Guvern. În cazul acestei legi, chiar și Guvernul a fost împotrivă – l-a avizat negativ.

Totodată, s-a menționat faptul că, într-un document al Consiliului de Cooperare Vamală Europeana din 1960, este prevăzut expres că magazinele duty-free pot funcționa numai în aeroporturi, porturi maritime și la bordul aeronavelor care efectuează curse în trafic internațional. Adică,  nu pot exista puncte de comercializare a produselor la intrarea în țară de până la punctul de trecere a frontierei.

În final, în argumentarea celor de la blocul ACUM se mai arată că potrivit unor calcule efectuate de jurnaliștii de la Mold-street, în situația în care se vor deschide doar 10 benzinării, pierderile bugetului statului ar putea fi de aproape 100 de milioane lei. Astfel, prejudiciile bugetare urmare implementării acestei legi vor fi enorme, de ordinul miliardelor de lei.

Amendamentul care a facilitat modificarea legislaţiei a fost propus
în vara anului 2018 de deputatul neafiliat, Vladimir Cernat. Ulterior presa a constatat că acesta a fost votat în lipsa unei expertize anticorupţie şi în lipsa unui aviz pozitiv al Guvernului. Mai mult, după votarea acestuia președintele Igor Dodon a recunoscut că a promulgat legea fără ca să-i cunoască esenţa. Într-o investigație,  Ziarul de Gardă scria că înainte de votul din Parlament, principalul promotor al benzinăriilor duty-free, Ilan Şor, controversatul primar de Orhei, pregătea, prin intermediul companiilor pe care le deţine, terenul pentru lansarea afacerii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.