13:49:05 23.04.2024
Stiri

Dodon DESCHIDE parantezele. Cum va proceda PSRM, dacă PD o acceptă pe Grecianîi spicher și toate propunerile înaintate anterior Blocului „ACUM”

Politică 16.05.2019 14:40 Vizualizări3077 Autor: Ziarul National
Dodon DESCHIDE parantezele. Cum va proceda PSRM, dacă PD o acceptă pe Grecianîi spicher și toate propunerile înaintate anterior Blocului „ACUM”


Liderul neformal al PSRM, Igor Dodon, crede că o coaliție dintre socialiști și Partidul Democrat (PD) nu este posibilă, chiar dacă ultimii ar accepta ca Zinaida Grecianîi să devină spicher, precum și celelalte propuneri înainte anterior de către socialiști Blocului „ACUM”.

„Unii analiști politici spun că deja ceva se pregătește (o coaliție dintre PSRM și PD), alții erau siguri că judecătorii Curții Constituționale îmi vor perimete să numesc premierul. Deja se făceau diferite scheme că aș dori un guvern minoritar. Chiar dacă PD acceptă ca Greceanîi să fie spicher, precum și toate propunerile înaintate până acum celor din „ACUM”, oricum fracțiunea socialiștilor nu poate merge la o asemenea negociere. Există decizia Consiliului Republican al PSRM, care spune clar: facem coaliție cu Blocul „ACUM” pe condițiile enunțate sau mergem la anticipate. De asta socialiștii nu pot negocia cu democrații pe aceste subiecte”, a declarat Dodon.

Totuși, acesta lasă o portiță deschisă pentru eventuale negocieri dintre PSRM și PD. „Dacă va exista o asemenea propunere (de a purta discuții cu PD n.r), atunci va fi din nou convocat Consiliului Republican al PSRM pentru a vedea care este poziția celor din teritoriu. Personal, nu cred că asta este posibil. Nu va exista niciun fel de negocieri, nici de culise, nici formale, nici oficiale cu PD, deoarece există decizia Consiliului Republican al PSRM care spune: „ACUM sau anticipate”. Alte scenarii nici nu au fost analizate. Nu cred că se va convoca Consiliul Republican pentru a-și schimba decizia, deși, după 9 mai, existau mai multe voci care spuneau că nu doresc în niciun caz să fie alături de ACUM”, a punctat sursa citată.

În cadrul aceleiași emisiuni, președintele a menționat că se va adresa iarăși Curții Constituționale, ca să vadă care e termenul-limită în ceea ce privește semnarea decretului de dizolvare a Parlamentului. „Dacă termenul-limită este 21 iunie, atunci în următoarea zi sau mai bine spus în data de 24 iunie, mă voi adresa la Curtea Constituțională ca să confirme existența motivelor de dizolvare a Parlamentului”.

Dodon admite că Înalta Curte ar putea da un răspuns negativ. „Totul este posibil. Doar că tergiversarea situației nu este convenabilă nici democraților, deoarece bugetul nu este nelimitat și situația din țară este complicată, de asta ei au nevoie de o finalitate a acestor lucruri. În cazul în care Curtea va veni cu un răspuns pozitiv, atunci voi dizolva Parlamentul și voi stabili data alegerilor anticipate. Dacă voi semna decretul de dizolvare a Parlamentului la mijlocul lunii iulie, atunci alegerile anticipate vor fi organizate la mijlocul sau la sfârșitul lunii octombrie. Având în vedere faptul că președintele nu poate stabili data alegerilor locale, atunci vom avea doar alegeri anticipate pe același sistem de vot”.

Oficialul a lucrurile pot lua în orice moment o altă turnură, iar „cheia” ar fi Blocul „ACUM”.

„Majoritatea parlamentară poate să adopte orice decizie, dar asta numai în cazul în care va fi formată o majoritate stabilă pe patru ani dintre PSRM și „ACUM”. Repet, dacă „ACUM” acceptă ca spicherul să fie de la PSRM, premierul de la „ACUM”, dar și blocul de propuneri ale PSRM, atunci socialiștii sunt gata în aceeași zi să discute. Nu văd o problemă dacă socialiștii vor vota pentru legile propuse de „ACUM”, desigur în afară de legile antirusești. Dacă va exista o majoritate PSRM – „ACUM” și va începe formarea Guvernului, vă asigur că cei pe care membrii „ACUM” vor să-i demită singuri vor depune cererea de demisie. Dar nu cred că asta se va întâmpla, deoarece pentru asta este nevoie de voință politică, însă celor din „ACUM” asta nu le trebuie”, a conchis președintele Dodon.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md