13:44:07 25.04.2024
Stiri

Zelenski va fi învestit pe 20 mai în funcţia de președinte al Ucrainei, iar oligarhul despre care s-a spus că s-ar afla în spatele său s-a întors la Kiev

Știri 16.05.2019 15:45 Vizualizări2008 Autor: Ziarul National
Zelenski va fi învestit pe 20 mai în funcţia de președinte al Ucrainei, iar oligarhul despre care s-a spus că s-ar afla în spatele său s-a întors la Kiev


Parlamentul ucrainean a fixat joi pentru lunea viitoare festivitatea de învestire a lui Volodimir Zelenski, ales preşedinte al Ucrainei cu peste 73% din voturi, după lungi tergiversări care au dezvăluit dificultăţile de a guverna cu care s-ar putea confrunta acest actor de comedie fără susţinerea unui partid politic, informează AFP.

Reuniunea solemnă a Parlamentului de la Kiev consacrată acestui eveniment va începe la orele 07:00 GMT în legislativ, potrivit rezoluţiei adoptate de 315 deputaţi, comparativ cu minimul de 226 voturi necesare.

Zelenski le-a cerut deputaţilor să fixeze data învestirii sale duminică, însă această idee a suscitat o controversă, Ucraina omagiind în această zi cele două milioane de victime ale represaliilor staliniste.

Promiţând să „distrugă sistemul” puterii post-sovietice, Volodimir Zelenski, actor de comedie fără niciun fel de experienţă politică, a câştigat detaşat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 21 aprilie în faţa preşedintelui aflat la sfârşit de mandat Petro Poroşenko, acuzat că nu a făcut destul în lupta împotriva corupţiei endemice.

Chiar dacă preşedintele ales se angajează acum să menţină orientarea prooccidentală a acestei foste republici sovietice, programul să rămâne vag şi mulţi îşi pun întrebări în legătură cu capacitatea lui de a conduce o ţară ce se confruntă acum cu imense provocări, printre care războiul cu separatiştii proruşi din est, criza fără precedent în relaţiile cu Rusia şi gravele probleme economice.

Între timp, omul de afaceri ucrainean Igor Kolomoiski, care a părăsit Ucraina în iunie 2017, s-a întors în țară, potrivit publicației online The Babel, care apartine oligarhului.

După ce a plecat din Ucraina din teama de a nu fi arestat, al saselea cel mai bogat om din Ucriana a trăit în Elveția, iar mai târziu s-a mutat în Israel. Kolomoiski a spus anterior că se pregătește să se întoarcă în țară după inaugurarea președintelui nou ales, Vladimir Zelenski, despre care presa sustine că este unul dintre protejații oligarhului. Astfel, Kolomoiski detine canalul tv „1 + 1” care difuzează proiectele studioului „Kvartal 95”, producatorul popularei serii tv „Slujitorul poporului”, cu Zelenski în rolul principal.

Într-un interviu pentru NTV, oligarhul a declarat că este dispus să-l consilieze pe Zelenski. „Sunt pregătit să-l ajut cu sfaturi și uneori îl ajut, dar nu este un fenomen de masă”, a spus omul de afaceri. Kolomoiski a propus, de asemenea, ca la sefia Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei sa fie pastrat Arsen Avakov: deoarece el „este baza” guvernului.

După Maidan, în 2014, Kolomoiski a condus administrația regională din Dnipropetrovsk (Dnipr). Se presupune că a finanțat unitățile de voluntari care s-au opus separatiștilor pro-ruși din Donbas. Mass-media pro-Kremlin din Rusia l-au criticat acerb pe Kolomoisky, iar președintele rus Vladimir Putin l-a numit „escroc unic” și „golan”, acuzându-l că l-a înșelat pe omul de afaceri rus Roman Abramovici.

Ulterior, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, l-a indepartat pe Kolomoiski din postul de guvernator, iar autoritățile ucrainene i-au naționalizat PrivatBan, susținând că oligarhul a adus banca în pragul falimentului.

Proprietarul actual al băncii este Ministerul Finanțelor din Ucraina.

După nationalizarea bancii sale, Kolomoiski a declarat că nu intenționează să ceara in instanta returnarea băncii, dar ca vrea dreptate și două miliarde de dolari cu titlu de compensație. La sfârșitul lunii aprilie 2019, o instanță din Kiev a decis ca naționalizarea PrivatBank a fost ilegală, iar contractul de vânzare-cumpărare a fost anulat.

Kolomoiski are și în Crimeea proprietati confiscate. În mai 2018, Curtea de Arbitraj de la Haga a ordonat Rusiei să plătească despăgubiri companiilor ucrainene pentru bunurile confiscate în Crimeea, inclusiv activele lui Kolomoiski – Aeroportul Belbek și Compania de televiziune și radio din Crimeea „Jisa”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md