Carburanţii s-au scumpit în unele reţele petroliere, în medie cu un leu

În unele reţele de staţii de alimentare cu carburant, benzina și motorina s-au scumpit în medie cu un leu şi respectiv 75 de bani per litru. Preţurile au început a fi schimbate din seara zilei de ieri.

Astfel, la unele staţii benzina cu cifră octanică 98 a depăşit pragul de 20 de lei pentru un litru, ajungând până la un maxim 20 de lei şi 55 de bani. Benzina Premium 95 costă acum între 19.37 şi 19.45 lei, iar motorina între 17.37 şi 17.49 lei.

Ţinem să menţionăm că în seara zilei de 14 mai petrolul s-a scumpit la bursele internaţionale cu 1.5%! Motivul invocat a fost un atac cu drone cu bombe pe o conductă din Arabia Saudită, una care a fost oprită la momentul de faţă până la remedierea avariei. SUA consideră că Iranul ar fi fost implicat în aceste atacuri după ce a primit interdicție de export a petrolului.

Mai mult, unii analişti susţin că preţul unui baril de petrol marca Brent va ajunge la tocmai 77 de dolari în luna iulie a acestui an, motiv pentru care cotaţiile internaţionale din nou ar putea să se schimbe, scrie RBK.

Pe de altă parte, mold-street.com notează că scumpirea a fost inevitabilă în condiţiile în care în ultimele luni preţurile angro şi cele de import ale produselor petroliere s-au majorat cu 6-9%. Un alt factor l-a constituit deprecierea treptată în ultimele luni a leului moldovenesc faţă de principalele valute, dar şi creşterea cu peste 10% de la 1 ianuarie 2019 a accizelor la produsele petroliere.

Amintim că ultima modificare de preţuri la carburanţi în Moldova a avut loc în luna martie, atunci când aceştia s-au ieftinit.

Cmentariile sunt închise