‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețul la alimente ar putea crește cu circa 5%, iar la carburanți cu până...

Prețul la alimente ar putea crește cu circa 5%, iar la carburanți cu până la 15%

‹ adv ›
‹ adv ›

Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în creștere prognoza ratei inflației pentru anul 2019, la 5,1 la sută, față de 4,9 la sută cât prognoza în luna februarie, a anunțat recent în cadrul prezentării celui de-al doilea Raport asupra inflației, Octavian Armașu, guvernatorul BNM, scrie Mold-street.

Previziunea asupra ratei inflației pentru anul 2020 a fost majorată de la 5% la 6,5%. Totodată, prețurile la gaze ar putea crește cu 6%, la petrol cu 15%.

BNM apreciază că riscurile și incertitudinile asociate perspectivei inflației au ca surse temperarea activității economiei mondiale și evoluțiile prețurilor internaționale la petrol și gaze. Stabilizarea cotațiilor petroliere va exclude însă „fluctuații majore a prețurilor la combustibili pe plan intern”.

Riscurile de natură internă se referă la ajustarea tarifelor în a doua jumătate a acestui an, iar ritmul de creștere a prețurilor reglementate va spori semnificativ, dar cu o revenire la nivelul de 0,9 – 1,3% în a doua jumătate a anului 2020.

Prețurile la produsele alimentare vor crește, iar ritmul de creștere a prețurilor la combustibili va avea o traiectorie descendentă pe întreaga perioadă de prognoză, susține BNM.

Guvernatorul BNM a menționat că, după inflația joasă din anul trecut, din luna decembrie 2018 rata inflației și-a inversat trendul și a urcat în luna aprilie la 3,2%, „îndreptându-se spre intervalul țintei inflației” de 5%.

‹ adv ›

Potrivit lui, majorarea ratei anuale a inflației a fost cauzată de „evoluția prețurilor la produsele alimentare care au înregistrat o creștere de 4,5%, în luna aprilie 2019”. Bugetul de stat pentru anul 2019 a fost construit pe o rată medie anuală a inflației de 4,9% și o creștere a Produsului Intern Brut de 4%.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii