image
Sursa foto: tv8.md

Activistul care i-a dat o palmă lui Sârbu rămâne încă 30 de zile în arest; Voronin s-a oferit drept garant

Activistul Pavel Grigorciuc rămâne încă 30 de zile în arest pentru că i-a dat o palmă deputatului PD Sergiu Sârbu. Avocatul lui Grigorciuc a solicitat însă o altă măsură preventivă - garanția personală și cercetarea lui în libertate.

Drept garant pentru activist s-a oferit să fie șeful PCRM, Vladimir Voronin, și fostul deputat al formațiunii Elena Bodnarenco. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins cererea.

Pavel Grigorciuc a catalogat decizia ca fiind una politică. „Este o hotărâre a instanței dictată de regimul oligarhic”, a spus acesta.

Avocatul Eduard Rudenco afirmă că această cauză penală a fost pornită din start cu încălcări grave.

„Din ce cauză domnul președinte a considerat că demersul procurorului este mai motivat decât cererea noastră prin care noi am solicitat plasarea lui Pavel Grigorciuc într-o măsură neprivativă de libertate, pentru mine argumentele sunt clare. Sunt impuși, sunt presați, este o instanță capturată, așa cum este și justiția toată în RM. El execută comenzile politice. Noi nu avem instanțe de drept. Sunt pur supuse politic și controlate de oligarhul Plahotniuc și sculele lui care-l înconjoară”, a declarat avocatul

La proces, Rudenco a cerut conexarea acestei cauze penale cu una de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în care Grigorciuc este cercetat din 2015. Totodată, apărarea susține că decizia va fi contestată la Curtea de Apel Chișinău, doar că nu crede în corectitudinea acestei instanțe. Avocatul spune că nu înțelege cum au dispărut înregistrările video, care au surprins momentul în care Grigorciuc îl lovește pe Sârbu.

După ședința, Vladimir Voronin și Elena Bodnarenco au făcut declarații pentru presă.

„Judecătorul nu e vinovat, el e supus, l-au obligat să ia această decizie, așa cum au luat decizia ilegitimă să-l aresteze pe Grigorciuc”, a comentat Voronin.

„Am văzut că instanța nu este liberă în decizia luată. Mai mult, sunt aplicate standarde duble”, a adăugat Elena Bodnarenco.

Vladimir Voronin ne-a spus că a fost martor la incident, iar cel care a declanșat toată cearta a fost deputatul PD, Sergiu Sârbu.

„Sârbu l-a înjurat pe Grigorciuc, Sârbu a fost inițiatorul acestui incident. Acesta este spectacol înscenat de Sârbu și cu indicația la medicii cei care au scris documentul respectiv. Voi ce nu vedeți ce spectacole face acest Sârbu în parlament? Nu vedeți că el e buricul pământului pentru PD”, a mai spus Vladimir Voronin.

Mai în glumă, mai în serios, Voronin s-a referit la comoția cerebrală a lui Sergiu Sârbu și la cele trei zile, cât el a stat în spital: „După frunte trebuie să ai oleacă de creier. Nu ca Sârbu, el nici nu are creier, dar procurorul spune că el are comoție cerebrală. Cum poate omul să aibă comoție cerebrală dacă el nu are creier? Comoție cu aer, da, dar nu creier”.

Sergiu Sârbu nu s-a prezentat la proces, iar la telefon a fost inabordabil. O nouă ședință în acest dosar va avea loc vineri. Pavel Grigorciuc a fost arestat la sfârșitul lunii martie și de atunci se află în penitenciarul 13. El este acuzat ca l-a lovit peste față pe Sârbu după ședinț noului Parlament. Grigorciuc spune ca deputatul PD l-a insultat. El este cercetat pentru huliganism și riscă până la cinci ani de închisoare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: