Procese de judecată prin internet // Consiliul Superior al Magistraturii vrea să reducă cheltuielile de transportare a deținuților

Crina Dumitriu
15/05/2019
Captura de pe video

Toate instanțele vor putea desfășura procese de judecată prin internet, adică la distanță, în procesele în care sunt judecați deținuții, fără ca aceștia să fie prezenți în sala de ședințe. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să permită instanțelor să utilizeze aplicația de teleconferință pentru a reduce cheltuielile pentru transportarea deținuților și a „eficientiza procesele cu participarea deținuților”. Apărători ai drepturilor omului spun că există riscuri de încălcare a dreptului deținuților la apărare.

CSM a luat această decizie, la 26 martie curent, după ce portalul Anticoruptie.md a scris la rubrica Cetățeanul activ despre faptul că unele ședințe de judecată se fac prin Skype și că deținuții nu au alături un apărător să îi asiste pe durata ședinței. Era vorba de cazul unui deținut din Penitenciarul nr. 18 din Brănești, care a solicitat eliberarea înainte de termen sub control judiciar și care a fost audiat într-o celulă. Demersul său a fost respins. Chiar dacă deținutul a avut posibilitatea să urmărească pe monitor tot ce se petrece în sala de judecată, nu a avut alături un apărător care să îl consulte.

La scurt timp după publicarea materialului pe Anticoruptie.md, CSM a anunțat, printr-un comunicat de presă, că extinde „raza utilizării aplicației de teleconferință pentru toate instanțele judecătorești și instituțiile penitenciare, în scopul eficientizării examinării cauzelor cu participarea deţinuţilor, reducerii cheltuielilor pentru transportarea acestora în instanţele de judecată şi a numărului de amânări a şedinţelor de judecată”.

Serviciul protocol, informare şi comunicare cu mass-media al CSM a mai comunicat că „în ianuarie 2018 au fost instalate 20 de echipamente de teleconferinţă în cadrul instanţelor judecătoreşti, dintre care 15 seturi – în instanţele de fond, 4 seturi – în curţile de apel şi un set în Curtea Supremă de Justiţie”, precizându-se că „a fost asigurată stocarea securizată a programului de funcţionare a aplicaţiei de teleconferinţă, precum şi confidenţialitatea comunicării prin telecoferinţă dintre instanţele judecătoreşti pilot şi instituţiile penitenciare pilot”.

Crina Dumitriu
15/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii