/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Azil pe cale de dispariție. Peste 300 de câini riscă să moară de foame după ce îngrijitorii lor au rămas fără bani pentru întreținere

missing
15 mai 2019, ora 21:30

Disperare la un azil de câini din capitală, fondat acum zece ani de un cuplu. Cei peste trei sute de patrupezi, adăpostiți aici, supraviețuiesc de la o zi la alta. Din lipsă de bani, câinii stau mai mult flămânzi și riscă să moară sau să evadeze. Fondatoarea azilului bate alarma și spune că astăzi a fost ultima zi în care patrupezii au fost hrăniți. După ce cazul a ajuns pe rețelele sociale, zeci de oameni i-au sărit în ajutor.

Cei 300 de câini care mai ieri au avut ce mânca, azi riscă să moară de foame. Și asta pentru că produsele alimentare s-au epuizat, iar Galina, stăpâna azilului, spune că nu mai are din ce bani să întrețină patrupezii.

GALINA CIGHIR, FONDATOAREA AZILULUI: La noi s-a terminat mâncarea. Aceasta des se termină, dar ieri alimentația s-a terminat cu totul. Dacă până acum mai era câte ceva, azi pur și simplu mâncare nu mai este”.

Galina spune că zilnic pentru întreținerea patrupezilor ar trebui să cheltuiască nu mai puțin de 1 300 de lei. Ceea ce înseamnă că lunar aceasta are nevoie de cel puțin 39 de mii de lei. Bani pe care, spune ea, pur și simplu nu îi are.

GALINA CIGHIR, FONDATOAREA AZILULUI: Sunt foarte mulți câine, după care trebuie să ai grijă. Majoritate au vederea slabă, se mișcă greu și suntem nevoiți să avem grijă de fiecare. Asta este foarte greu”.

La azil mai lucrează și soțul Galinei, fiind acum singurul muncitor care are grijă de patrupezi, le face mâncare sau le contruiește noi case.

VADIM KÎLASAV: „Nu am nicio zi liberă. Am început să ajut cu tot ce pot. Ieri terci am făcut. Construiesc ceva, dacă este cazul”.

Cât ne-a aflat la azil, am surprins mai mult tineri care au citit despre situația precară de la azil, într-o postare pe facebook a Galinei. Aceștia au luat, din banii proprii, mâncare care să ajungă măcar pentru câteva zile.

„Am luat pâine și carne. Carne, oase de vită, oase de găină. Am luat toată pâinea pe care am găsit-o, și carne câte 30 de pachete câte un kilogram”.

Fondatoarea azilului ne-a mai spus că s-a adresat după ajutor și la primăria Chișinău, când, acum o lună, a cerut un lot de teren și ajutor pentru întreținerea câinilor. Însă nu ar fi primit un răspuns. De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al primăriei ne-a declarat că muncipalitatea este responsabilă doar de centrul de sterilizare al câinilor, care aparține primăriei. Însă despre cazul acestui azil a precizat că va reveni cu un comentariu mâine. Între timp, fondatoarea azilului se teme că din cauza problelor financiare, patrupezii riscă să moară sau să fugă. La acest adăpost, câinii sunt aduși de oameni, după ce îi găsesc pe drumuri. În muncipiu sunt peste 10 aziluri și locuri unde patrupezii primesc adăpost și mâncare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram