/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ O alee de castani din Ungheni, printre cele mai impresionante din Europa. Ea numără peste 600 de copaci

missing
15 mai 2019, ora 21:36

O alee de castani din oraşul Ungheni se numără printre cele mai impresionante din Europa, cu o lungime de trei kilometri. De-a lungul anilor, a devenit și un punct de atracție pentru turiștii care ne vizitează țara. Totuși, întreținerea arborilor nu este o misiune ușoară și asta pentru că paraziți le distrug coroanele.

ANA SÂRBU, REPORTER TV8: Aleea de castani din Ungheni se numără printre cele mai lungi din Europa de Est, având peste 3 kilometri lungime și peste 650 de arbori. Aleea a fost plantată în 1975”.

Dacă unele orașe din Moldova se mândresc cu râuri și conacuri boierești, Ungheni s-a ales cu o destinație turistică specială – aleea de castani. Așa arăta una din străzile principale din orașul Ungheni, când au fost sădiți primii castani. De castanii proaspăt sădiți pe aleea principală, cu aproape 60 de ani în urmă, își amintește și mătușa Teodora, care locuiește în Ungheni de-o viață.

 „Noi știm că școala a luat parte la îngrijirea acestor copaci peste tot. La sădit, la îngrijit. Elevii, clar. Copiii mei erau mici, ei au luat parte numai la curățenie”.

În această perioadă a primăverii, castanii au înflorit, iar mirosul se răspândește prin tot orașul.

„Oi, nu mai spuneți. O minunăție, în fiecare primăvară ne uităm la ei, la aceste felinare care sunt ridicate în sus. Este o minunăție pentru toți locuitorii Ungheniului”.

„Sunt de două culori, sunt roz și albi înfloresc. Și care vă plac mai mult? Roz mai tare”.

„Dapoi cum îi admir, cu plăcere, parcă-s niște lumânărele. Foarte frumoși sunt castanii. Asta doar că mai cad în cap”.

„Clar lucru, mândria Ungheniului – castanii”.

Primarul de Ungheni spune că aleea este un element de identitate locală. Doar că, în ultima perioadă, arborii sunt atacați de insecte care le distrug frunzele.

ALEXANDRU AMBROS, PRIMAR DE UNGHENI: „De vreo zece ani, în Moldova, castanii sunt atacați de molia minieră. De două ori pe an stropim castanii, pentru că acest lucru ne asigură ca să-i păstrăm în forma care este”.

Angajații primăriei muncesc de cu zor, timp de câteva săptămâni, în fiecare primăvară și toamnă pentru a întreține zona verde cu castani.

 „Toată brigada noastră, suntem toți de la primărie și îngrijim și măturăm. Avem mult, avem ne chinuim”.

Localnicii spun că aleea este o atracție turistică, doar că mai rar vizitată de cetățenii străini. Astfel că, anul trecut, autoritățile au organizat Festivalul Castanilor.

ALEXANDRU AMBROS, PRIMAR DE UNGHENI:Am avut foarte mulți invitați de peste hotare. Mi se pare absolut normal să promovăm Aleea de Castani, împreună cu alte evenimente de proporții. Tradiția o vom păstra o dată la 2 ani”.

Nu doar pe aleea principală din Ungheni veți găsi castani, în tot orașul sunt peste două mii de arbori. Pe parcursul lunii mai, aleea de castani este în floare. Și la Complexul Memorialul „Eternitate” din Chişinău a fost inaugurată o alee de castani, însă mai modestă decât cea din Ungheni.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram