Ucraina: Kievul ar putea să nu mai primească cele 500 de milioane de euro de la FMI dacă nu va lansa până la 1 iulie piața energiei electrice

Dacă Ucraina nu lansează în luna iulie a acestui an o piață competitivă de energie electrică, se vor pune sub semnul întrebării tranșele FMI și asistența macrofinanciară a UE în valoare de 500 de milioane de euro, potrivit publicației „Delo” în articolul „Ce se va întâmpla dacă Ucraina nu va lansa la timp o piață competitivă de energie electrică”.

Foto: UNIMEDIA

Evenimentul este programat la 1 iulie 2019, dar cu cât mai mult se apropie acea dată, cu atât este mai tensionată retorica principală a acestei reforme energetice – cea europeană și cea americană.

La sfârșitul lunii aprilie, părțile cheie din politica externă au fost preocupate de posibila perturbare a lansării noii piețe a energiei electrice. De fapt, declarații similare au fost făcute de reprezentanții asociațiilor internaționale de afaceri din Ucraina, scrie bucpress.eu.

Data introducerii noului model al pieței de energie electrică a fost stabilită de Asociația Europeană de Afaceri și Camera Internațională de Comerț ICC.

Motivul de îngrijorare al actorilor internaționali este, probabil, nu întârzierile organizatorice și tehnice, ci situația politică.

„Mai mulți oficiali europeni și americani ar putea să se îngrijoreze de incertitudinea care a apărut în legătură cu alegerea președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky. Vacuumul informațiilor despre viziunea sa asupra reformelor energetice în curs de desfășurare ridică suspiciuni cu privire la posibilitatea prăbușirii lor. Mai mult, reprezentantul energiei, echipa noului președinte, Andrei Gerus, și-a exprimat în repetate rânduri scepticismul cu privire la oportunitatea liberalizării piețelor gazului și energiei electrice”, se menționează în articolul publicației.


Pub