RISE: Oficiali locali și internaționali ce cunosc despre scrisoarea lui Pavel Filip prin care a ajutat Uzina Metalurgică de la Râbniţa să scape de sancțiunile Ucrainei

Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, și reprezentantul special al președinției rotative a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Fratini, cunosc despre scrisoarea oficială a premierului Pavel Filip, care a expediat-o omologului său ucrainean Volodimir Groisman, dar şi preşedintelui Petro Poroşenko, în care se solicita excluderea Uzinei Metalurgice de la Râbniţa „din lista entităţilor supuse sancţiunilor”, susţinând că aceasta s-ar afla într-o situaţie critică, transmite Rise Moldova.

Foto: Rise Moldova

„Recunosc că există într-adevăr o corespondență oficială nu numai la nivel național, dar și la nivel internațional, cu privire la problema Uzinei metalurgice. Abordarea noastră este echilibrată, indiferent dacă agentul economic este înregistrat pe malul drept sau pe malul stâng al Nistrului. Pot confirma că acest agent economic este înregistrat legal în registrul nostru”, a declarat viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Cu un comentariu pe marginea acestui caz a venit și reprezentantul special al președinției rotative a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Fratini, care susține că trebuie de protejat interesele oamenilor ce-și câștigă pâinea la respectiva uzină.

„Vorbim despre mii de angajați, iar de dragul lor trebuie înlăturăm orice obstacol. Dacă acest teritoriu face parte din Moldova, trebuie să protejați interesele oamenilor, care muncesc la această uzină”, a menționat Fratini.

Până la momentul actual, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, nu a venit cu o reacție pentru a oferii explicațiile de rigoare cu privire la excluderea Uzinei Metalurgice de la Râbniţa „din lista entităţilor supuse sancţiunilor”.

Amintim că o investigaţie RISE Moldova relevă că la începutul lunii martie 2019, premierul Pavel Filip a expediat o scrisoare oficială omologului său ucrainean Volodimir Groisman, dar şi preşedintelui Petro Poroşenko, în care solicita excluderea Uzinei "din lista entităţilor supuse sancţiunilor", susţinând că aceasta s-ar afla într-o situaţie critică.

Mai mult! El a solicitat şi reducerea de două ori a taxelor de export aplicate acestei întreprinderi, susţinând că ele ar fi o barieră administrativă. În plus a cerut încetarea investigaţiei antidumping faţă de Uzină, ca fiind nefondată şi suspendarea regimului individual de licențiere până la decizia finală a instanței de judecată.

La doar 10 zile de la expedierea scrisorii premierului Filip, autorităţile de la Kiev au exclus Uzina Metalurgică din lista entităţilor supuse sancţiunilor. În schimb au inclus o firmă din Chişinău (Novastal Prim SRL), care a intermediat anul trecut importul de fier vechi din Ucraina la Uzina Metalurgică, ocolind astfel regimul de sancţiuni impus de Kiev.

De notat că Uzina Metalurgică de la Râbniţa se află în proprietatea administraţiei separatiste de la Tiraspol, după ce la începutul anului 2015 miliardarul rus Alişer Usmanov s-a retras din capitalul social.

Întreprinderea pentru care a pus cuvântul Pavel Filip beneficiază în prezent de o serie de facilităţi fiscale şi vamale.

Astfel nu achită taxe şi impozite în bugetul Republicii Moldova şi în plus plăteşte pentru gazele livrate de Moldovagaz, un preţ de 3-4 ori mai mic decât cel de import.

Ultimele date relevă că în anul 2017, Uzina a avut o cifră de afaceri de 217 milioane de dolari, aproape egală cu bugetul regiunii transnistrene, şi un profit de circa 13 milioane de dolari.

Întreprinderea ocupă locul doi în regiune după cifra de afaceri, fiind depăşită doar de holdingul Sheriff, controlat de oligarhul local Victor Guşan.

Mai mult citiți pe rise.md.


Pub