(foto) Cum să transformi o idee într-o afacere de success: Istorii de la Incubatorul de Afaceri din Sîngerei

Atmosfera de lucru se simte de la intrare în Incubatorul de Afaceri din Sîngerei. În spatele fiecărei uși se află câte o întreprindere deja funcțională, cu muncitori, utilaje moderne și un antreprenor care își dezvoltă pe zi ce trece afacerea. IA Sîngerei găzduiește circa 40 de firme, care oferă servicii din cele mai variate: de la imagistică dentară până la servicii de îngrijire a copiilor sau croitorie.

Foto: UNIMEDIA

Timp de cinci ani de când activează, Incubatorul de Afaceri din Sîngerei, finanțat de UE, a ajutat și contribuit la dezvoltarea sau deschiderea a 72 de firme.

Pentru a beneficia de ajutorul incubatorului trebuie să ai o idee viabilă de afacere, iar experții din cadrul incubatorului te vor ajuta să te realizezi într-un mediu favorabil.

„Acordăm antreprenorilor începători servicii de consultanță în inițierea și dezvoltarea afacerii, consultanță juridică, în contabilitate. Oferim și spațiu de închiriere mai ieftin”, explică Ludmila Prociuc, manager al IA Sîngerei. „Ne străduim pe mulți să îi scoatem din umbră. Fiind persoană juridică, poți beneficia de programe, instruiri”.

Persoanele venite la incubator pot participa la diverse seminare și cursuri instructive, unde află cum se deschide o afacere, cum se creează un plan de afaceri, cum se comunică cu clienții sau modalități de extinere pe piața externă.

IA Sîngerei are două departamente: producere pe loc și producere la distanță, dar cu oficiul în incubator.

Afacere cu produse de panificație

Un exemplu de antreprenor care-și are unitatea de producere chiar în incinta incubatorului este Svetlana Garbuz care, după ce a lucrat cinci ani în producerea panificației, a decis să își deschidă propria afacere.

„Producem pâine, plăcinte, cornulețe pentru școli și grădinițe”, spune Svetlana. Angajatele brutăriei lucrează și noaptea, pentru a livra produse proaspete la primele ore ale dimineții. Svetlana spune că vrea să „cucerească piața din Sîngerei”, iar mai apoi să se extindă și în alte localități din țară.

IA Sîngerei / Sursa:UNIMEDIA

Aparate moderne de diagnostic dentar, unicele de raionul Sîngerei

La îndrumarea Incubatorului de Afaceri și cu ajutorul unui grant oferit de programul PARE 1+1, sprijinit de UE, medicul stomatolog Eduard Meniuc a procurat un ortopantomograf, unicul de felul acesta din raionul Sîngerei. Ulterior, a mai procurat și un aparat care face radiografie focusată pe unul sau doi dinți.

„Lucrând ca medic-stomatolog, trimiteam toți pacienții la Bălți pentru investigații dentare, ceea ce era o pierdere mare de timp”, explică Eduard Meniuc, care acum deține două aparate moderne de diagnosticare dentară și de care beneficiază practic tot raionul Sîngerei.

Eduard Meniuc / Sursa:UNIMEDIA

„Dozele de radiație emanate de aceste aparate sunt practic inofensive asupra organismului uman”, spune medicul.

Eduard Meniuc spune că are planuri mari pentru viitor. „Am de gând să îmi deschid o clinică, cu mai multe fotolii stomatologice, unde pacienții să poată beneficia de un tratament complex”.

O tipografie și un cabinet de psihologie conlucrează pentru a ajuta copii cu tulburări psihice sau de vorbire

Veaceslav Ivanenco și-a deschis o companie de servicii tipografice. A început de la o minitipografie, care ulterior a crescut într-o poligrafie, unica de felul ei în raionul Sîngerei.

Afacerea cu serviiciile tipografice a fost îmbinată frumos cu afacerea soției sale, Alina Ivanenco, care de asemenea este rezidentă a Incubatorului de Afaceri Sîngerei și a deschis un cabinet privat de logopedie și consiliere psihologică.

Alina Ivanenco, magistru în psihologie clinică, lucrează cu copii cu tulburări de vorbire, cu autism, sindromul Down.

„Acestea sunt tulburări destul de grave, iar materiale de lucru cu care se poate de obținut rezultate nu prea pot fi găsite”, explică Alina Ivanenco. Astfel, în cadrul tipografiei, pe lângă servicii de publicitate, soțul Alinei Ivanenco elaborează și materiale didactice pentru copii.

Alina Ivanenco / Sursa:UNIMEDIA

„Mai nou, am elaborat și un soft logopedic pentru copii, care urmează să fie lansat în curând. Este un joc pentru telefoanele Android, care ajută copiii să își dezvolte abilităție de vorbire”, spune Alina Ivanenco.

Alina Ivanenco este unicul logoped din raionul Sîngerei. „Clienții vin din mai mule localități, inclusiv Chișinău. Este o problemă nu doar la nivel de republică, dar și internațională. Sunt mulți copiii cu tulburări comportamentale. Există așa-numitul „autism virtual”, provocat de ecrane”, spune Alina.

Soții Ivanenco intenționează să-și extindă spectrul de servicii în cadrul tipografiei, prin procurarea unui aparat laser de decupare în lemn, cu care să producă și jucării eco.

Produse conservate natural și gustos

Alina Daraban produce conserve naturale din pepene verde și galben, precum și dulcețuri, sucuri și ghiveciuri.

Tânăra, împreună cu soțul și copiii, cresc de zece ani pepeni verzi și galbeni, iar pepenii care nu se consumau sau nu se vindeau le conservau.

„Conservam acasă, pentru familie. Serveam rudele, prietenii, vecinii. Spuneau că e gustos, natural și ne-a venit ideea să conservăm și pentru vânzare”, explică Alina, care spune că nu utilizează substanțe chimice în conservare și optează pentru un produs cât mai natural.

Alina Daraban / Sursa:UNIMEDIA
undefined

„La început nu știam ce înseamnă un plan de afaceri, venituri, cheltuieli”, spune Alina Daraban. Odată venită la incubator, a început să participe la o serie de instruiri care au ajutat-o să cunoască dedesubturile domeniului de afaceri. Ulterior, la îndrumarea experților din cadrul incubatorului, a participat și la proiectul „Femei în Afaceri”, finanțat de UE, prin care a câștigat un grant pentru a-și realiza ideile.

„La început nu știam ce înseamnă un plan de afaceri, venituri, cheltuieli”, spune Alina Daraban, care, odată venită la incubator, a început să participe la o serie de instruiri care au ajutat-o să cunoască dedesubturile domeniului de afaceri. Ulterior, la îndrumarea experților din cadrul incubatorului, a participat și la proiectul Femei în Afaceri, finanțat de UE, prin care a câștigat un grant pentru a-și realiza ideile.

În curând, Alina și familia ei, intenționează să și usuce pepenele galben, mai cu seamnă semințele care, spune ea, „au multe beneficii pentru sănătate, păstrează multe vitamine”.

Lidia Bîrsanu

Afacerea Lidiei Bîrsanu a crescut de la un simplu atelier de reparație a hainelor, care avea o singură mașină de cusut, la un atelier de croitorie, în cadrul căruia face costume naționale, rochii de seară în stil tadiținional sau elegant, rochii pentru copii și torbe eco.

În incubator, antreprenoarea a participat la diverse traininguri pentru gestionarea afacerilor, precum și a depus dosare la diverse proiecte pentru antreprenori, la îndrumarea incubatorului.

Lidia Bîrsanu și-a procurat utilaje moderne, precum o mașină industrială de brodat, care-i permite să confecționeze un număr mai mare de articole și să facă față cererii crescute. La moment are zece angajați și urmeaza să-și extindă echipa cu alți cinci.

Lidia Bîrsanu / Sursa:UNIMEDIA

„Avem clienți din toate satele din preajmă, apelează grădinițe, primării. Avem clienți și din diasporă. Multe cămeși naționale le trimit în America, Olanda, Canada, Franța”, spune Lidia Bîrsanu.

„Vrem să creștem, să devenim o fabrică mult mai mare, să avem mai mulți muncitori. Să ieșim cu produsul nostru pe piață”, povestește antreprenoarea depre planurile de viitor.

Incubatorul de Afaceri din Sîngerei este unul din cele mai mari din țară. La ajutorul incubatorului poate apela orice antreprenor cu idee de start-up. În funcție de șansele de izbândă ale acestuia, îi vor fi oferite, pe parcursul a doi-trei ani ca rezident al incubatorului, condiții propice pentru a-și realiza conceptul de business.

Rețeaua de incubatoarea din Republica Moldova a fost lansată de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), cu sprijinul programelor UE de asistență tehnică „Stimularea economică a zonelor rurale” și „Susținerea implementării DCFTA”. UE finanțează zece incubatoare de business din Republica Moldova, fapt ce contribuie la crearea a circa 1500 de locuri de muncă. Incubatoarele se află înȘtefan Vodă, Leova, Rezina, Nisporeni, Cahul, Coșnița, Sîngerei, Ceadîr-Lunga, Cimișlia și Călărași. Scopul acestor incubatoare este de a încuraja inovația prim promovarea start-up-urilor și investiții la scarp mică, care la rândul lor crează oportunități de angajare pentru cetățenii din diferite regiuni ale țării.

Această fabrică mica de bere face parte din cele 14 întreprinderi care au ieșit din Incubatorul de Afaceri deschis la Cahul, Moldova cu sprijinul UE. Anume acolo, antreprenorul Gheorghe Albur a beneficiat de asistență din partea specialiștilor calificați, care l-au ajutat să deschidă această fabrică de bere și să pună pe picioare propria afacere.


Pub