Jocurile la calculator. Cum sunt „privite” de moldoveni

Jocurile la calculator au acaparat lumea. Ultimele studii demonstrează că, în ultimii opt ani, industria de jocuri video a generat mai multe venituri decât cea a filmului și a muzicii luate împreună. În viitorul apropiat se așteaptă ca vânzările din industria de jocuri la calculator să continue să crească cu încă aproximativ 20 la sută.

Cota persoanelor care joacă video games în Moldova este în ușoară creștere în ultimii ani, însă nici nu se compară cu ponderea de gameri din SUA, și nici măcar cu cea din Europa. Cei de la Magenta Consulting și-au propus să afle cine sunt gamerii din Moldova.

În 2015, doar 10% din moldoveni se declarau încântați de jocurile video. Astăzi, cifrele arată puțin altfel. 16% din adulți sunt îndrăgostiți de jocurile la calculator, iar 66% nu practică aceste jocuri, în timp ce alte 16% nu au acasă un calculator.

Cum arată gamerul tipic din Moldova?

După cum și era de așteptat, majoritatea gamerilor sunt din mediu urban, doar 1/3 sunt de la sat – „de ce să joci la calculator când ai atâtea de făcut prin gospodărie” – ar fi contra-argumentul unei persoane care nu practică video games. Fiecare al treilea jucător este din capitală. Cota gamerilor se împarte egal între sexe – 50% la 50%, iar vârsta medie a unui jucător este de 41 de ani. Mai mult de jumătate nu au copii. Nu putem spune despre gamerii din Moldova că au un mod sănătos de viață – 60% nu practică deloc sportul și aproape tot atâția beau una sau mai multe cești de cafea pe zi. E greu să faci mișcare atunci când stai în fața calculatorului, nu-i așa?

Cei mai mulți gameri (27%) au menționat că preferă jocurile de acțiune, cum ar fi Battle Field, Call of Duty sau Dota. 1/4 optează pentru jocurile de logică și cele strategice (Chess, Морской Бой) – reamintim că o mare parte dintre gameri au studii superioare. O bună parte dintre gameri – 16% – au indicat jocurile pe rețelele de socializare (Candy Crush, Farmville, Сокровища Пиратов) – aceasta a scăzut semnificativ din 2015, atunci când astfel de jocuri erau practicate într-o proporție de 65%. 1 din 10 gameri preferă jocurile cu cărți.

Jocurile video sunt percepute ca fiind „rele” printre moldoveni – 7 din 10 persoane au o părere negativă. Unii consideră că acestea sunt o pierdere de timp, dăunează sănătății sau provoacă dependență. 9% au o părere neutră despre gaming și 16% au o opinie pozitivă despre jocurile la calculator. Unii dintre aceștia au menționat că acestea sunt „bune” pentru că dezvoltă logica, relaxează și sunt un mod ideal de a te distra. Alții afirmă că jocurile sunt bune, doar dacă sunt practicate cu măsură.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare