Cer demisia CEC și a Curții Constituționale
Politic 14 mai 2019, 21:29 | 2025

Curtea Constituțională și Comisia Electorală Centrală activează pentru partidul aflat la putere. Ambele au devenit instrumentele prin care sunt indeplinite comenzile politice directe ale șefului PD, Vladimir Plahotniuc. Este convingerea unor reprezentanți ai societatii civile, care cer demisia în corpore a membrilor celor două instituții. Nimeni dintre cei vizați nu a comentat acuzațiile respective.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor îi acuză pe membrii Curții Constituționale că ar interpreta recomandările Comisiei de la Veneția așa cum le convine și că aceștia au dispus organizarea alegerilor anticipate, care ar urma să aibă loc, după sistemul de vot mixt, la fel, în favoarea Partidului Democrat.

Sunt acuzați și membrii Comisiei Electorale Centrale, care au validat alegerile din februarie în ciuda faptului că observatorii internaționali au identificat multiple abuzuri și încălcări grave în procesul electoral. Pornind de la aceste convingeri, grupul de inițiativă pentru apărarea Articolului 2 din Constituție cere demisia membrilor Comisiei Electorale și a judecătorilor Curții Constituționale, și desemnarea noilor componențe legitime.

Purtătorul de cuvânt al Curții Constituționale ne-a declarat că instituția nu comentează declarațiile respective. S-a abținut de la un comentariu și unul dintre fruntașii PD, Vladimir Cebotari. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale nu au fost de găsit pentru o reacție.

Opinia ta contează. Comentează!