13:23:34 28.03.2024
Stiri

FĂRĂ spicher și premier a 79-a zi: Blocul „ACUM” insistă ca PSRM să-l voteze spicher pe Năstase, după care să fie învestit un Guvern al Maiei Sandu: „PSRM refuză, în mod ostentativ, să discute pașii propuși”

Politică 14.05.2019 12:11 Vizualizări2777 Autor: Ziarul National
FĂRĂ spicher și premier a 79-a zi: Blocul „ACUM” insistă ca PSRM să-l voteze spicher pe Năstase, după care să fie învestit un Guvern al Maiei Sandu: „PSRM refuză, în mod ostentativ, să discute pașii propuși”


Reprezentanții Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), care au 35 de mandate de deputat, sunt acuzați de Blocul „ACUM” (26 de mandate) că refuză să se prezinte la discuțiile privind formalizarea unei majorități parlamentare. „ACUM” insistă ca PSRM să-l voteze pe Andrei Năstase spicher, după care să fie votat așa-zisul pachet de legi antioligarhice. Mai apoi, Năstase ar urma să-și dea demisia, iar cele două formațiuni să voteze un Guvern al „ACUM”.

Din partea Blocului „ACUM” urmau să participe inclusiv Andrei Năstase și Alexandru Slusari, dar socialiștii nu au venit la întâlnirea de astăzi.

„Deși inițial confirmase prezența la o conferință organizată de o platformă de știri de limba rusă, ulterior s-au răzgândit și au dat bir cu fugiții. La acest eveniment public urma să căutăm soluții pentru ieșirea din criza politică în care ne aflăm de aproape trei luni. Cei care doresc să contribuie la scoaterea țării din captivitate caută soluții, iar cei care preferă confortul personal vor căuta mereu scuze și pretexte”, a acuzat deputatul „ACUM”, Mihai Popșoi.

Acesta crede că s-ar fi decis deja o coaliție între socialiști și democrați și îi îndeamnă pe primii „să și-o asume”, la fel ca și pe o eventuală decizie de a merge în alegeri anticipate.

„Dacă PSRM preferă anticipate în speranta (naivă) că vor lua mai multe voturi, să-și asume decizia, dar nimeni nu-i va înțelege de ce au mers în anticipate fără a schimba sistemul de vot și fără a elibera instituțiile-cheie (CEC, CA, CNA etc.) din captivitate, decât dacă fac jocul olihargului. ACUM și PSRM au 61 de mandate, deci majoritatea alegătorilor au optat pentru debarcarea regimului corupt de la putere. Pentru ce optează PSRM nu e deloc clar. ACUM a propus câțiva pași importanți pe care PSRM refuză în mod ostentativ să îi discute”, a comentat Popșoi.

Socialiștii nu au reacționat, deocamdată, la aceste declarații. Anterior, PSRM a criticat „ACUM” pentru faptul că-și doresc funcțiile-cheie în stat, mai ales că s-au clasat pe locul trei în alegerile parlamentare. „Într-adevăr, PSRM se ține de poziția, pentru care optează majoritatea democrațiilor parlamentare rezistente în timp – și anume că partidul care a acumulat cele mai multe mandate are dreptul să aleagă acea funcție la care pretinde. Din start, poziția dură formulată de Blocul „ACUM”, potrivit căreia, ei își doresc principalele două funcții în stat, cea de președinte al Parlamentului și cea de premier, chiar dacă sunt pe locul trei, conform numărului de mandate, iar PSRM să voteze pentru un guvern minoritar, ne-a nedumerit. Nu am înțeles, conform cărui exemplu european a fost lansată această inițiativă?”, se întreba deputatul socialist Gaik Vartanean, unui dintre negociatorii PSRM.





Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md