23:53:51 16.04.2024
Stiri

LUMI PARALELE // 2019, „Anul omagierii victimelor comunismului" în România: Dodon vrea „Anul Moldovei în Federația Rusă”

Politică 14.05.2019 15:59 Vizualizări1403 Autor: Ziarul National
LUMI PARALELE // 2019, „Anul omagierii victimelor comunismului


Preşedintele României, Klaus Iohannis, va declara anul 2019 drept „Anul omagierii victimelor comunismului”, în cadrul unei ceremonii publice care va avea loc la Palatul Cotroceni, în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, a anunţat Administraţia Prezidenţială de la București.

Acest eveniment va marca debutul seriei de activităţi care fac parte din programul preşedintelui Klaus Iohannis, care se va desfăşura pe durata acestui an. „La 30 de ani de la Revoluţia sângeroasă din 1989, preşedintele Klaus Iohannis consideră prioritare asumarea corectă a trecutului traumatic, condamnarea abuzurilor şi crimelor comunismului, precum şi consolidarea democraţiei.

Astfel, în anul în care se împlinesc trei decenii de la încheierea Războiului Rece şi de la căderea Cortinei de Fier în Europa, preşedintele Klaus Iohannis subliniază importanţa sacrificiului pentru apărarea valorilor democratice şi a drepturilor omului şi onorează memoria celor care au luptat pentru libertate împotriva regimului dictatorial, cu o componentă importantă pe Revoluţia din Decembrie 1989”, arată Administraţia Prezidenţială.

La ceremonia solemnă „30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 – Anul omagierii victimelor comunismului” vor participa foşti deţinuţi politic, disidenţi anticomunişti, revoluţionari, urmaşi ai familiilor eroilor martiri din Decembrie 1989, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi jurnalişti.

„Preşedintele Klaus Iohannis consideră că un astfel de program, pentru omagierea celor care s-au sacrificat în numele valorilor care guvernează societatea de astăzi, poate contribui la construirea memoriei unei societăţi puternice, bazate pe egalitate şi dreptate, precum şi la educarea tinerilor în spiritul afirmării unei culturi a libertăţii, valorilor fundamentale ale democraţiei, statului de drept şi pluralismului”, mai precizează sursa citată.

De cealaltă parte a Prutului, președintele R. Moldova, Igor Dodon, se pregătește să organizeze Anul Moldovei în Federația Rusă, ca mai apoi, în 2020, să decreteze și anul Federației Ruse în R. Moldova.

Tot în acest an, Dodon își propune să organizeze „la nivel înalt” Anului Familiei în Moldova, dar și celebrarea a „660 ani de la întemeierea Țării Moldovei”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md