11:26:20 19.04.2024
Stiri

Premierul Filip, despre VIITORUL Parteneriatului Estic: „Transformările din țările PaE merită, în perspectivă, o decizie politică vizionară de apropiere din partea UE”

Politică 14.05.2019 18:58 Vizualizări1094 Autor: Vitalie Hadei
Premierul Filip, despre VIITORUL Parteneriatului Estic: „Transformările din țările PaE merită, în perspectivă, o decizie politică vizionară de apropiere din partea UE”


Premierul Pavel Filip optează pentru conferirea unui nou impuls Parteneriatului Estic (PaE), astfel ca R. Moldova să aibă o perspectivă europeană clară. „Transformările din țările PaE merită, în perspectivă, o decizie politică vizionară de apropiere din partea UE”, a declarat astăzi la Bruxelles Pavel Filip, în cadrul Conferinţei de nivel înalt dedicată aniversării a 10-a de la instituirea PaE.

Prim-ministrul a declarat că, de la lansarea PaE acum 10 ani și până în prezent, obiectivul principal al Parteneriatului constă în continuare în apropierea celor şase ţări de UE. Pentru R. Moldova acest obiectiv este materializat prin implementarea Acordului de Asociere.

Referindu-se la lecțiile învățate, premierul a spus că „nu poți face nimic fără o echipă dedicată, capacități consolidate ale tuturor actorilor vizați, comunicare eficientă, dar în mod deosebit voinţă politică pentru promovarea reformelor”.

Actualmente, urmare a eforturilor de implementare a agendei de asociere, UE este primul partener comercial al R. Moldova, iar peste 2 milioane de cetăţeni moldoveni au beneficiat de regimul fără vize, a precizat premierul.

Pavel Filip a salutat Declaraţia de la Sibiu, care confirmă perspectiva europeană pentru ţările din Europa. La fel, acesta a apreciat lansarea procesului de reflecţii cu privire la viitorul PaE, subliniind importanţa elaborării unei noi viziuni de lungă durată.

În acest context, prim-ministrul a enunțat 5 mesaje-cheie:

1. Trecerea de la cooperare la coeziune,

2. Mai multe schimbări pozitive pentru cetățeni, cu accent mai pronunțat pe dezvoltarea serviciilor,

3. Dezvoltarea economică, inclusiv atenuarea vulnerabilităților la șocurile externe,

4. Securitatea şi reziliența, care trebuie să devină priorități reale ale PaE,

5. Noi orizonturi și noi oportunități de cooperare şi integrare.

Tot la Bruxelles, premierul Filip a avut o întrevedere cu omologul său din Georgia, Mamuka Bakhtadze. Pavel Filip și Mamuka Bakhtadze au spus că R. Moldova și Georgia sunt interesate să confere un nou impuls PaE, pentru atingerea unor rezultate tangibile.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md