(video) Premieră: Noul Citroen 19_19 Concept – un adevărat space shuttle pe roţi cu jante de 30 de inci

Compania franceză Citroen continuă să-şi sărbătorească cei 100 de ani de la apariţie. Pe parcursul întregului an, constructorul de maşini va organiza prin lume zeci de expoziţii cu modele istorice, se vor organiza mai multe “offline-uri” cu proprietari de vehicule din epoci diferite, vor fi publicate mai multe cărţi şi vor putea fi achiziționate de către fani mai multe suvenire.

La fel cu această ocazie au fost pregătite două concepte care au menirea să arate înspre ce se îndreaptă producătorul într-un nou secol. Primul se numeşte Ami One şi a debutat la sfârşitul iernii, iar al doilea, mai masiv şi mai sofisticat, a fost prezentat acum câteva ore.

https://www.youtube.com/watch?v=n0_h_6-g7YM

Noul Citroen 19_19 Concept este ca un rover lunar fantastic sau ca un space shuttle cu roţi, numiţi-l cum doriţi, dar dezvoltatorii săi cu adevărat s-au inspirat din industria aeronautică când l-au făcut şi cred că o astfel de maşină ar putea fi cea a viitorului, menită să asigure călătorii confortabile pe distanțe lungi.

Mașina are o lungime de 4.655 mm, o lăţime de 2.240 mm, o înălţime de doar 1.600 de mm, în timp ce ampatamentul e unul de talie executive – 3.100 de mm. Roţile au dimensiuni de 255/30 R30, cu anvelope speciale Goodyear cu senzori şi o textură poroasă absorbantă de sunet, iar diametrul acestora atinge 913 mm, deci aproape un metru! Arcurile roţilor sunt separate de corpul conceptului pentru a reduce sunetul ce pătrunde la interior.

Portierele posterioare sunt din sticlă şi încorporează nişte ecrane care se văd de la exterior, astfel încât, atunci când maşina recunoaşte proprietarul sau membrii familiei, este capabil să deschidă automat uşile prin afişarea mai întâi a unei animaţii de bun venit.

Habitaclul este o cameră individuală pentru doar patru persoane. În timp ce scaunul şoferului are un spătar reglabil, cel al pasagerului din dreapta sa mai are un suport rabatabil pentru picioare. Ocupanţii locurilor din spate se vor simţi confortabil pe o “canapea” cu o serie de ţesături împletite în loc de tetiere. Ecrane tradiţionale nu există la interior, doar imagini proiectate.

Evident, nici un concept modern nu mai are “sub capotă” vreun motor cu ardere internă. Citroen 19_19 Concept este un electromobil, capabil să ruleze cu un singur plin al bateriei pe o distanţă de 800 de km! Cifra mare se datorează unei baterii de mare capacitate de 100 kWh, care, dacă este să fie încărcată rapid sau prin inducţie electromagnetică, în doar 20 de minute poate stoca energie atât cât este necesară pentru parcurgerea altor 600 de km.

Se mai menţionează că de propulsie răspund două motoare electrice, câte unul pe fiecare osie, care produc în total 462 CP şi 800 Nm de cuplu. Timpul necesar accelerării de pe loc şi până la 100 de km/h este de aproximativ 5 secunde, în timp ce viteza maximă este limitată la 200 de km/h.

Pe plan tehnic mai aflăm că acest prototip futurist a fost dotat cu o suspensie Progressive Hydraulic Cushions, ce include nişte perne hidraulice în amortizoare. Soluţia a fost preluată de pe SUV-ul de serie C5 Aircross şi modificată pentru a asigura un confort maxim.

Încă în lucru fără de care un concept de ultimă oră “nu poate fi considerat” modern este prezenţa unui sistem de pilotare automată. Citroen 19_19 are unul, asigurat de două LIDAR-uri şi o mulţime de senzori de jur împrejurul caroseriei. Odată ce este activat acest mod, volanul se retrage automat în bord, iar head-up display-ul şoferului poate fi extins şi folosit pentru a vizualiza fișiere media. Un asistent virtual sub forma unui cilindru va menţine buna dispoziţie a călătorilor în timp ce maşina rulează automat, pentru că poate recunoaşte până la 40 de limbi!

Este clar că întruchiparea în serie a acestui concept nu poate avea loc, deși, unele dintre caracteristicile sale vor fi implementate pe modelele de serie de viitor ale mărcii. Premiera publică a conceptului va avea loc în ziua de 16 mai în cadrul expoziţiei VivaTech.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/