Media Policy Forum: „Capacitatea unui guvern de a accepta critica din partea presei este un indicator important al angajamentului acestuia pentru o dezvoltare reală și credibilă”

Anticoruptie.md
14/05/2019

Diplomați, experți media și jurnaliști au încercat, marți, la cea de-a doua ediție a Media Policy Forum 2019, desfășurată la Chișinău, să găsească o serie de soluții la problemele cu care se confruntă mass media în ziua de astăzi și să pună în discuție principalele tendințe și provocări din peisajul mediatic actual, cu accent pe cel din preajma campaniilor electorale și al alegerilor. 

În cadrul evenimentului, organizat la Chișinău de Freedom House in Moldova, Internews, USAID și UKAID, ambasadorul SUA în Moldova, Excelența Sa Dereck J. Hogan, a subliniat că Guvernul Statelor Unite este unul dintre cei mai activi susținători ai libertății mass-media și ai pluralismului în lume, inclusiv în Republica Moldova.

„Suntem convinși că libertatea de exprimare a indivizilor și a presei fără frică și intimidare este un drept universal și un pilon al societăților democratice. În moldova și în lume jurnaliștii independenti încurajeaza dezbateri active, demască injustiția și abuzul, contribuie la creșterea unor cetățeni mai informați, pentru a responsabiliza liderii și trasează un curs mai luminos pentru viitor. O mass media robustă și indepenendă nu este un lucru de care trebuie să-ți fie frică. Mai degrabă, prin provocarea lansată preconcepțiilor și oferirea unor noi perspective mass-media poate să ajute guvernele să-și servească poporul mai eficient. În plus, capacitatea unui guvern de a accepta critica din partea presei este un indicator important al angajamentului acestuia pentru o dezvoltare reală și credibilă”, a subliniat ambasadorul.

Hogan a invocat și prezența dezinformării în presa din Republica Moldova, ca factor care caută să folosească narative false pentru a deruta publicul, a semăna divizare în societate și a submina valorile democratice în special în timpul perioadelor electorale. Ambasadorul a precizat că anume în această perioadă este important ca mass-media independentă trebuie susținută.

„Reporterii onești și cu principii deontologice, care au refuzat partizanatul politic și au ajutat publicul să înțeleagă mai bine poziția candidaților au avut un rol important în ajutarea electoratului să facă alegeri bine informate. În preajma alegerilor locale, ne angajăm să căutam oportunități de a progresa în continuare, pentru a asigura o și mai mare libertate a presei în Moldova, prin diversificarea proprietarilor mass-media, prin mai puțină dependență de asocierea de partid, prin acces mai mare a publicului la informația oficială și prin asigurarea activității jurnaliștilor, fără frica de hărțuire sau abuz”, a mai punctat diplomatul american.

Progrese mici, probleme încă mari

Urszula Pallasz, șefa adjunctă a Delegației UE în Moldova și
 Ambasadoarea Marii Britanii în Republica Moldova, Lucy Joyce

Urszula Pallasz, șefa adjunctă a Delegației UE în Moldova, a scos în evidență că în ultima perioadă, țara noastră a făcut eforturi semnificative în consolidarea libertății presei, acestea însă nu sunt suficiente.

„În ceea ce privește cadrul legislativ, remarcăm pozitiv faptul că anul trecut a fost adoptat un nou Cod al Audiovizualului. De asemenea, competențele consiliului de concurență în domeniul mass-media au fost clarificate. Am saluta însă dacă și alte legi care au fost elaborate ar fi adoptate în curând. Mă refer în special la Legea cu privire la publicitate, Legea cu privire la stimulentele fiscale și la noua lege cu privire la accesul la informare. Este evident faptul că și noul Cod al Audiovizualului ar trebui să fie implementat în mod corespunzător, astfel încât legislația secundară să fie și ea adoptată și implementată”, a subliniat Urszula Pallasz.

Ea a declarat că regretă și prezența discursului de ură împotriva jurnaliștilor din Republica Moldova. „Avocatul Poporului în mod repetat a sugerat că trebuie să fie realizate careva schimbări în plan legislativ și acțiuni în justiție, dar faptul că avem amenințare cu violența niciodată nu poate fi acceptat în cadrul unor dezbateri democratice”, a conchis adjuncta Delegației UE în țara noastră. 

Ambasadoarea Marii Britanii în Republica Moldova, Lucy Joyce, a remarcat rolul mass-media independente într-o democrație care funcționează. „Regatul Unit crede că pluralismul este foarte important astfel încât să avem parte de un sector al mass-media care să fie rezistent la presiunile financiare și politice, acesta fiind un principiu-cheie pentru o bună guvernanță. Lipsa de transparență și responsabilizare ar putea să ducă la un nivel mai mare de corupție în cadrul societății și la subminarea principiului integrității într-o societate. Pentru a asigura această transparență și responsabilizare, guvernul ar trebui să asigure independența mass-media și să permită pluralismul de idei în societate”, a concluzionat ambasadoarea.

Nevoie de pluralism și opinii critice

La rândul său, șeful adjunct din Ambasada Canadei pentru România și R. Moldova, Cristopher Duggan, a declarat că diferența de opinii și pluralismul în media sunt foarte importante.„Sunt foarte mulțumit de programele pe care le-am derulat aici, în R. Moldova, în ultimii doi ani pentru a susține jurnaliștii și media liberă ( ...) O muncă foarte bună a fost depusă aici.

El a spus că țara sa este îngrijorată de manipulările din mdia și dezinformare și că depune eforturi pentru combatere acestor fenomene. Diplomatul a încheiat cu un citat din premierul canadian Justin Trudeau care a afirmat că „presa liberă ajută la menținerea unei societăți sănătoase”.

Mădălin Necșuțu (EvZ Moldova/Balkan Insight). Foto: Fredoom House

La forum au particpat zeci de jurnaliști și experți din mai multe țări din regiune.

Corespondentul Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) in Moldova, Mădălin Necșuțu, a declarat în cadrul unui panel dedicat activității jurnaliștilor în preajma alegerilor că este nevoie de mai multă transparență din partea autorităților, atât în România cât și în R. Moldova, de a oferi acces la informațiile de interes public. „La fel ca și în R. Moldova, mass-media românească se confruntă cu concentrarea presei în mâinile partidelor politice și accesul restrâns la informația publică", a spus el.

De asemenea, Nouneh Sarkissian, directoarea generală a Centrului pentru Inițiative Media din Armenia, a declarat că jurnaliștii trebuie să sape adânc pentru informație și că fenomentul fake-news este o problemă și în Armenia. „Rețeta mea ar fi educație media mai bună, chiar dacă sună idealistic. Asta este o provocare pe care trebuie să o acceptăm”, a spus ea.

„Media Policy Forum 2019: Mass-media, alegerile și democrația participativă: Cât sunt de libere?” a întrunit liderii din cadrul societății civile, mass-media independente, instituțiilor guvernamentale și comunității internaționale a donatorilor pentru a pune în discuție principalele tendințe și provocări, dar și pentru a releva următorul parcurs al politicilor în domeniul mass-media, privind promovarea pluralismului mediatic, reflectarea obiectivă în perioada electorală, combaterea dezinformării, dar și promovarea libertății de exprimare conform standardelor internaționale.

Anticoruptie.md
14/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii