Libertatea presei // Cum a ajuns Moldova în categoria statelor unde este amenințată libertatea pe internet. Contribuția angajaților Guvernului

Anticoruptie.md
14/05/2019
Anticoruptie.md

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova a organizat luni, 13 mai, o ședință a Clubului Jurnaliștilor de Investigație despre „Democrația și  libertatea presei din Republica Moldova în contextul regional și internațional: discuție cu experți Freedom House”. În cadrul acestui eveniment, reprezentanții organizației au explicat scorul diminuat înregistrat de R. Moldova în clasamentul privind libertatea de exprimare și, de asemenea, cum a ajuns aceasta în categoria statelor în care libertatea pe internet este amenințată.

„Această involuție se explică în mare prin polarizarea instituțiilor mass-media, în special în ajunul alegerilor parlamentare. O altă problemă a Moldovei rămâne concentrarea instituțiilor mass-media în mâinile câtorva persoane”, a declarat Gina S. Lentine, director de programe pentru Moldova și Ucraina în cadrul Freedom House.

„Chiar dacă jurnaliștii din R. Moldova nu sunt supuși hărțuirii și intimidării ca în Rusia și Azerbaidjan, scorul diminuat a fost determinat de atitudinea critică a Guvernului față de jurnaliști, criticism urmat adesea de hărțuire sau pierderea locului de către aceștia”, a precizat experta, evidențiind unele evoluții pozitive, precum adoptarea noului Cod al audiovizualului, care, din păcate, nu este respectat.

Gina S. Lentine

Realizări care trebuie să aștepte din cauza crizei politice

De asemenea, directorul de programe Freedom House pentru Moldova și Ucraina a relatat colaborarea cu organizațiile societății civile locale și cu legislativul de la Chișinău pentru îmbunătățirea situației din domeniul audiovizualului și pentru protejarea libertății de exprimare. „Însă din cauza că nu există un guvern și, după toate aparențele, vor avea loc alegeri anticipate, acest proiect trebuie să aștepte”, a subliniat experta.

Amenințarea libertății pe internet devine o problemă din ce în ce mai gravă în R. Moldova, a semnalat Lentine, problemă urmărită în deaproape de către Freedom House. În acest sens, Gina S. Lentine a evocat campania de trolling din ajunul alegerilor parlamentare, când angajați ai Guvernului au fost implicați în activități coordonate pentru a induce în eroare publicul.

La rândul său, Marc Behrendt, director de programe pentru Europa și Eurasia, a vorbit despre amenințările la adresa libertății de exprimare în contextul regional și internațional. „Asistăm la un declin al libertății presei în toată lumea, tendiță care se înregistrează treptat din 2003, inclusiv în SUA, indiferent de partidele aflate la guvernare”, a subliniat el.

Marc Behrendt

Legi antidemocratice adoptate în Rusia, modele pentru unele state

Deși acum zece ani experții au estimat că unele state din Europa de Est se îndreptau spre democrație, acum au constatat că prognozele respective sunt eronate, a afirmat Behrendt, relevând cazul Turciei, unde instituțiile democratice au degradat considerabil.

În paralel, în democrațiile dezvoltate, a observat expertul, se atestă o tendință de accentuare a inegalității sociale și economice. „Populismul a început să se răspândească atât în statele din Occident, cât și în cele din Europa Centrală și de Est... Anterior, țările cu democrație dezvoltată exportau democrație, acum însă asistăm la un proces invers. De exemplu, Rusia adoptă legi antidemocratice preluate de alte state”, a afirmat el.  

Freedom House susține de patru ani Centrul de Investigații Jurnalistice, acordând un sprijin important pentru portalul Anticoruptie.md și pentru campaniile legate de independența justiției, libertatea presei și lupta împotriva corupției.

Anticoruptie.md
14/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii