/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Inițiativă legislativă: Absolvenții USMF, care nu lucrează la stat, să poată întoarce banii pentru studii în câteva tranșe

missing
14 mai 2019, ora 19:03

Doi deputați ACUM au prezentat o nouă inițiativă legislativă prin care vor ca studenții bugetari de la Universitate de Medicină să întoarcă în tranșă statului, banii pentru care le-a fost achitată contratul acestora. Deputații spun că „datoria” ar trebui să fie rambursată până la cinci ani, dar nu dintr-o singură tranșă.

„În cazul în care unii dintre ei decid eventual să nu facă rezidențiatul în Republica Moldova sau decid după ce absolvesc că nu este neapărat să meargă să facă rezidențiatul acolo unde îi trimite Ministerul Sănătății. Vrem ca aceștia să aibă posibilitatea să ramburseze costul studiilor, etapizat într-o perioadă de la trei până la cinci ani de zile în baza unui regulament transparent și să ramburseze doar costul studiilor făcute după 1 septembrie 2018”, a spus deputatul în Parlamentul Republicii Moldova Dan Perciun.

Deputatul ACUM a menționat că restituirea contractelor dintr-o singură tranșă este imposibilă pentru un angajat cu un salariu de peste cinci mii de lei.

Din punctul nostru de vedere și în baza solicitărilor care le-am făcut la Universitate s-a adeverit că studenții trebuie să ramburseze într-o singură tranșă, până la 250 de mii de lei. Asta constituie la zi 35 de salarii medii pe economie. Un student după șase ani de studii, care decide să facă studiile de rezidențiat în România poate fi forțat să ramburseze peste noapte circa 12 mii de euro. În condițiile în care venituri familiilor în Moldova sunt mici, omul trebuie să rămână în Moldova, iar după rezidențiat este forțat să mai lucreze încă trei ani în sistemul nostru medical ”, a mai spus Perciun.

Studenții sunt obligați, după absolvirea studiilor de rezidențiat, să activeze la muncă cel puțin trei ani conform repartizării Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În caz contrat, nerespectarea prevederilor contractului presupune restituirea costului studiilor superioare în domeniul medical și farmaceutic și a costului studiilor de rezidențiat, finanțate de la bugetul de stat, conform calculelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Totodată, în 2017 au fost depuse 103 cereri de chemare în judecată, în instanțele judecătorești din întreg teritoriul Republicii Moldova,  pentru persoanele care nu și-au onorat obligațiile de a activa conform repartizărilor Ministerului Sănătății și pentru care au fost alocate din bugetul de stat sume considerabile pentru instruirea gratuită a acestora.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram