image
Sursa foto: sanatateinfo.md

Cine sunt cele mai apreciate asistente medicale din Republica Moldova

Stau la straja sănătății pacienților ore neîntrerupte. Le spunem, pe bună dreptate, mâna dreaptă a medicilor. Deși, sunt în umbră, fac uneori o muncă dublă, pentru care nu sunt însă remunerate. Este vorba despre asistenții medicali, care continuă să își facă meseria, în pofida multor neajunsuri din sistem.

Ieri, de ziua lor profesională, echipa Spitale.MD împreună cu Platforma E-Sănătate.MD, a desemnat cel mai apreciat asistent medical dintr-o instituție medicală republicană, municipală și raională.

Asistentele nominalizate au fost alese în baza votului de către pacienți, scrie sanatateinfo.md.

Astfel, cel mai apreciat asistent medical dintr-un Spital Raional a fost nominalizată Angela Vieru din cadrul Spitalului Raional Glodeni. Elena Roșca a fost aleasă din cadrul unei instituții de nivel terțiar – Institutul Oncologic și Vera Busuioc, din cadrul unui spital municipal - Spitalului Clinic Municipal Nr.1.

De asemenea, în cadrul campaniei a fost nominalizat și un asistent medical din cadrul Centrului Medicilor de Familie din sectorul Ciocana, Olga Aga.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în instituțiile subordonate statului activează 20. 234 de asistenți medicali. 

Într-un raport pentru anul 2018, Sindicatele din Sănătate menționau că anul trecut au plecat din sistemul medical 5.595 lucrători medicali, mai mult cu aproape 700, comparativ cu anul 2017.

Din cei peste 5.500, numărul doctorilor care au părăsit sistemul medical ajunge la 971. Plecările masive se atestă la asistente medicale și alți lucrători de verigă medie: tocmai 2.014 angajați au plecat, iar ceilalți 2600, sunt alt tip de angajați și ei cu diverse funcții în sistemul medical.

Ziua de 12 Mai a devenit Ziua Internaţională a asistenţilor medicali din întreaga lume, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, creat în anul 1899, în cinstea zilei de naştere a fondatoarei primei şcoli laice de asistent medical din lume - Florence Nightingale. În Republica Moldova, prin decizia Ministerului Sănătăţii, Ziua Internaţională a Nurselor este sărbătorită începând cu anul 1994.

Noutăţile partenerilor

comentarii: