Sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor: 28,6% din respondenți vor o coaliție dintre PSRM și PDM

Un sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor arată că 28,6 la sută dintre respondenți și-ar dori o coaliție de guvernare formată între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Foto: UNIMEDIA

Pentru crearea coaliției dintre PSRM și ACUM s-au expus 27 la sută, iar pentru crearea coaliției dintre PDM și ACUM – 7,3%.

Pentru desfășurarea alegerilor anticipate s-au exprimat 15,4%, iar 5,9% sunt de părerea că este necesară crearea unui guvern minoritar, fără coaliție. Nu au știut să răspundă la această întrebare – 12,7%.

sondaj / Sursa:captură

De asemenea, 3,1% din respondenți au intervenit cu propriile propuneri: Crearea unei coaliții formate din deputații aleși pe circumscripțiile uninominale, crearea unui guvern tehnocrat din mai multe partide, schimbarea regimului politic, instaurarea dictaturii, introducerea/revenirea la sistemul unipartidist, ca în perioada sovietică, în RM democrația nu funcționează/a falimentat, nu avem nevoie de Parlament, președintele trebuie să decidă tot în această țară etc.

Fiind rugați să se exprime privind forțele de pe eșichierul politic care ar putea câștiga în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, 33% din respondenți au menționat că nici o forță nu va obține o majoritate parlamentară.

19% sunt de părere că vor câștiga forțele de stânga; 14% - forțele de centru; 11% - forțele de dreapta. 3,5% din respondenți au indicat alte opțiuni, printre care: - populația va da dovadă de pasivitate, de absenteism electoral, pentru că s-a săturat de atâtea alegeri; Nu contează cine va câștiga; Nu mă interesează.

Nu au știut să dea un răspuns la această întrebare 19% din respondenți.

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-10 mai 2019, pe un eşantion de 1189 respondenţi, din 89 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de + 3,0%.


Pub