(foto) Sute de familii de albine au murit în două localități din Găgăuzia: A fost creată o comisie specială de investigare

În satele Tomai și Gaidar, din raionul Ceadîr-Lunga, sute de familii de albine au decedat. Moartea masivă a albinelor ar putea fi provocată de stropirea pomilor fructiferi cu insecticide, potrivit apicultorilor. În acest sens, a fost creată o comisie specială, formată din reprezentanți ai Autorității pentru Siguranța Alimentelor Comrat, administrația complexului agroindustrial Găgăuzia, administrația regională Ceadir-Lunga.

Foto: gagauzinfo.md

Gagauzinfo.md scrie că primele semne de otrăvire au fost observate seara, între 6 și 7 mai. Până ieri, 12 mai, aproximativ 60-70% dintre albine au murit în gospodăriile locuitorilor și aceastea continuă să piară.

„O primă ipoteză a apicultorilor este că albinele au murit din cauza pulverizării câmpurilor de rapiță și a livezilor. Apicultorii nu au primit nicio notificare prealabilă cu privire la prelucrarea câmpurilor. Un prejudiciu uriaș de sute de mii de lei a fost cauzat gospodăriilor apicole, din cauza neglijenței fermierilor”, susțin apicultorii.

În satul Gaidar, membrii comisiei au avut o întâlnire cu apicultorii ce au avut de suferit și cu administrația Primăriei. Apoi au vizitat câmpurile de canola și stupinele, potrivit portalului de știri Gagauzinfo.MD.

Comisia va desfășura activități similare și în satul Tomai.

Probele luate de la albinele decedate și de la rapiță vor fi trimise spre examinare pentru a determina cauza morții acestora.

albine / Sursa:gagauzinfo.md
albine / Sursa:gagauzinfo.md
albine / Sursa:gagauzinfo.md
albine / Sursa:gagauzinfo.md
albine / Sursa:gagauzinfo.md


Pub