Vladislav Kulminski: „Cel mai mic numitor comun” la care ar putea să ajungă ACUM și PSRM

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski este de părere că o coaliție de lungă durată dintre PSRM și ACUM, așa cum cere PSRM, sau un Guvern minoritar, așa cum cere ACUM, nu sunt posibile. ACUM nu poate să riște pierderea alegătorilor, dar PSRM, cu cel mai mult numar de deputați în Parlament, nu poate susține un Guvern minoritar condus de ACUM. În acest sens, Kulminski susține că un posibil cel mai mic numitor comun ar putea fi alegerea speakerului (nu are importanță din partea cărui partid) și schimbarea sistemului electoral, cu o campanie masivă de informare a susținătorilor.

Foto: Vladislav Kulminski via Facebook

„Cu toate aceastea, politica pro-activă este posibilă, și nici unul nu este sortit să urmărească agenda impusă de PD. În cele mai multe cazuri, ești perdant dacă urmărești agenda cuiva.

În situația dată, ACUM și PSRM pot găsi, împreună și prin discuții confidențiale, „cel mai mic numitor comun” care ar fi în interesul ambelor părți, care nu ar risca pierderea susținătorilor și care ar putea crea o breșă, oricât de mică, în controlul total al PD-ului asupra sistemului politic, economic și instituțional al Republicii Moldova”, susține Kulminski.

Totodată, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice susține că în condițiile actualului sistem electoral, nici pe cei din ACUM, dar nici pe socialiști nu i-ar avantaja alegerile anticipate.

„Este, probabil, cea mai proastă soluție pentru ACUM si PSRM. PD are toate pârghiile, și pe scena politică – atit pe stânga cît și pe dreapta - pot apărea alți jucători. Și este în puterea lor să stabilească agenda proprie.

Un posibil cel mai mic numitor comun ar putea fi alegerea speakerului (nu are importanță din partea cărui partid) și schimbarea sistemului electoral, cu o campanie masivă de informare a susținătorilor.

Curtea (ne)Constituțională a interzis schimbarea sistemului electoral? Este oare Curtea (ne)Constituțională mai presus decât Parlamentul ales? Dacă Parlamentul schimbă sistemul electoral, va îndrăzni Curtea Constituțională să pună piedici activității Parlamentului și să apere interesele PD-ului, așa cum a făcut până acum? Poate Parlamentul să pună capăt acestei capturări evidente?

O criză instituțională de proporții demult există în Republica Moldova (doar 5% din oameni mai au încredere în instituții de stat), și Parlamentul are o oportunitate să confrunte frontal aceste instituții, care, în opinia cetățenilor, nu îi mai reprezintă.

Este gata PSRM să fie independent? Sau totuși există o înțelegere despre crearea unui guvern tehnocrat, în care PSRM va obține acces la rentă de stat și fluxuri financiare, resurse, funcții și distincții, dar sub controlul SIS-ului și a Procuraturii Generale?”, a conchis Vladislav Kulminsk.


Pub