Alegerile parlamentare UE: manipulările rusești nu sunt excluse

PE SCURT

Comisara europeană pentru justiție, Vera Yurova, a avertizat despre amenințarea manipulării rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European de către mai multe țări, inclusiv Rusia, scrie dw.com.

PE LUNG

„Nu trebuie să permitem distorsionarea rezultatelor alegerilor în niciun stat membru al UE”, a declarat luni, 13 mai, comisara.

Potrivit ei, scopul campaniilor de dezinformare organizate din străinătate este menținerea și întărirea polarizării existente în societate.

Ne confruntăm cu o cursa digitală a armelor, Europa trebuie să se adapteze la aceasta, a adăugat ea.

Grupurile de lucru privind comunicările strategice din cadrul Serviciului european pentru politică externă sunt implicate în identificarea dezinformării din partea Rusiei. Grupul de lucru Vostok analizează mass-media din Rusia pentru a găsi materiale similare.

Ministrul de Externe al Lituaniei Linas Linkevicius a avertizat, de asemenea, despre posibila influență rusească. Europa ar trebui să fie precaută, a declarat ministrul.

Linkevicius a numit alegerile pentru Parlamentul European un test care va demonstra dacă funcționează mecanismul de apărare împotriva manipulării rezultatelor votării. Nu puteți fi naivi. Moscova încearcă să creeze o instabilitate în UE și să o folosească în interesul ei, a subliniat ministrul de externe al Lituaniei.

La 7 mai 2019, ministrul pentru afaceri guvernamentale, David Lidington, a spus că Marea Britanie ar trebui să participe la alegerile europene, în ciuda speranțelor guvernului de a încheia până la acea dată o înțelegere privind Brexit.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.