Albanezii din nou, în stradă
Externe 13 mai 2019, 19:36 | 823

Noi violențe în capitala Albaniei, Tirana. Mii de susţinători ai opoziţiei au ieșit, din nou, în stradă și au cerut demisia premierului Edi Rama. Manifestanții îl acuză pe șeful Guvernului că blochează drumul Albaniei către Uniunea Europeană.

Protestatarii adunați pe străzile capitalei Albaniei au cerut organizarea alegerilor anticipate și au încercat să forţeze intrarea în sediile Parlamentului şi Guvernului. Mulţimea a aruncat cu sticle incendiare, iar forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Mitingul, organizat de opoziţie, a fost direcţionat împotriva premierului socialist Edi Rama, care conduce Guvernul din 2013. Manifestațiile au loc cu două luni înainte ca Uniunea Europeană să decidă dacă începe negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Turcia Protestele continuă și la Istanbul. Sute de oameni au revenit în stradă, nemulțumiți de decizia autorității electorale din Turcia de a anula alegerile municipale și de a organiza un nou scrutin. Susținătorii opoziției acuză partidul de guvernământ al președintelui Recep Tayyip Erdogan că refuză să accepte înfrângerea. Manifestanții se declară însă optimiști că primarul ales în luna martie, candidat al opoziției, va învinge, din nou, la scrutinul repetat de luna viitoare. Alegerile municipale din Istanbul au fost anulate în urma unei contestații depuse de partidul președintelui Erdogan, care a invocat nereguli majore.

Marea Britanie Mii de copii au ieșit pe străzile din Londra și Bruxelles pentru a atrage atenția autorităților asupra schimbărilor climatice și pentru a cere măsuri urgente. În capitala britanică, protestul a fost condus de 11 copii, în vârstă de 11 ani, făcând astfel aluzie la promisiunea Organizației Națiunilor Unite de a găsi o soluție la problema încălzirii globale în următorii 11 ani. Acțiuni similare au fost organizate i în Franța, Olanda, Spania, Cehia și Cipru.

Opinia ta contează. Comentează!