Apicultorii din raionul Ceadâr-Lunga spun că 60-70% din albinele lor ar fi pierit recent
Social 13 mai 2019, 21:29 | 992

Nenorocire pentru apicultorii din câteva sate ale autonomiei Găgăuze. Ei spun că au pierderi uriaşe după ce zilele trecute au fost înregistrate decese în masă ale albinelor. În special, este vorba despre două localităţi din raionul Ceadâr-Lunga: Tomai şi Gaidar. Prisăcarii susţin că albinele ar fi pierit în urma intoxicării cu insecticidele folosite de fermierii care deţin livezi şi lanuri de rapiţă.

Apicultorii din raionul Ceadâr-Lunga afirmă că primele albine moarte au fost descoperite în noaptea de 6 spre 7 mai, în satul Tomai. Site-ul nokta.md de la Comrat scrie că, potrivit prisăcarilor din localitatea respectivă, în jur de 60-70 la sută din albinele lor ar fi pierit până acum.

Apicultorii din autonomia găgăuză mai spun că nu au fost anunţaţi de producătorii agricoli că lanurile de rapiţă şi livezile urmează să fie stropite cu insecticid, aşa cum ar trebui. Din acest motiv, nu au evacuat stupii într-un loc sigur. Astfel, crescătorii de albine din raionul Ceadâr-Lunga susţin că au înregistrat pierderi de sute de mii de lei. Menţionăm că asemenea cazuri de moarte în masă a albinelor au mai avut loc în Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!