Cartofii s-au scumpit brusc
Economic 13 mai 2019, 21:41 | 2824

Consumatorii sunt îngroziți de scumpirea bruscă a cartofilor. În piețele din Chișinău, un kilogram costă în jur de 25 de lei, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Producătorii locali vorbesc despre lipsa forței de muncă, iar autoritățile au invocat condițiile meteo în țările de unde provin cartofii.

Dacă acum un an, un kilogram de cartofi costa în jur de 5-6 lei, acum acesta ajunge și la 30. Chiar și comercianții spun că niciodată nu au vândut cartofii la un preț atât de mare.

Producătorii vorbesc despre un șir de probleme în acest context.

Deputații Blocului ACUM Platforma DA și PAS cer explicații de la autorități. Potrivit lui Alexandru Slusari, în spatele majorării prețului cartofilor s-ar afla interese obscure.

Au reacționat și autoritățile. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, politica de preț este dictată de piață, iar situația creată ține de micșorarea suprafețelor însămânțate cu cartof cu circa 2000 de hectare, în ultimii 3 ani, a scăderii producției de cartof, precum și a condițiilor climaterice nefavorabile și de sezon. Consumul intern al cartofului constituie aproximativ 300 de mii de tone, iar capacitatea de aprovizionare cu cartof de producere locală este 50-60% din necesar. Ministerului Agriculturii nu a comentat scumpirea bruscă a cartofilor.

Opinia ta contează. Comentează!