Moldoveanul care vinde nisip în Sahara. Vin în Portugalia

„Pasagerii cursei 9U 295, cu destinația Lisabona, sunt rugați să treacă la poarta de îmbarcare.”

Mergem în Portugalia, în Oeiraș, la un festival de vin și gastronomie, la care vinul moldovenesc și-a găsit un loc sub soare, scrie finewine.md.

Foto: finewine.md

Sunt marcat de o discuție anterioară cu Nata Albot despre faptul că ne lipsește un pic de auto-apreciere. Ne-am deprins să vedem la ai noștri numai rău! După un bagaj pierdut la începutul săptămânii cu UAI, rămân plăcut surprins de călătoria cu Air Moldova. Se simte un refresh în companie. La bord a revenit mâncarea bună, ni se toarnă vin bun în pahar, iar stuardesele noastre sunt cele mai frumoase!

Cu așa atmosferă, 4.30 ore de zbor trec nevăzute. 31℃ în Lisabona. După o discuție protocolară despre vreme, abordăm teme existențiale cu Simion Croitoru, moldoveanul care vinde vin moldovenesc în Portugalia sau, cum mai glumește el: vinde nisip în Sahara.

„Ni s-a spus decenii întregi că suntem răi, slabi, fără valoare. Și asta e o mare problemă, pentru că avem lucruri, locuri și oameni care ne fac cinste, avem cu ce ne mândri în lume!”

Nu știu cum a făcut cosmosul că i-a trimis lui Simion aceste gânduri să mi le spună, dar este emoționant să iei lecții de patriotism la mii de km distanță de țară.

Trebuie să ajungem la o prezentare de vinuri la un restaurant din Cascais. Simion are aici două poziții în meniu și speră să mai introducă alte câteva vinuri.

Ospătara Ana Araujo mă impresionează cu cunoștințele sale despre vinuri. Vorbește cu atâta mândrie despre vinul moldovenesc precum nici unii moldoveni nu o fac.

Moldoveanul care vinde nisip în Sahara / Sursa:Finewine.md
Moldoveanul care vinde nisip în Sahara / Sursa:Finewine.md
Moldoveanul care vinde nisip în Sahara / Sursa:Finewine.md
Moldoveanul care vinde nisip în Sahara / Sursa:Finewine.md
Moldoveanul care vinde nisip în Sahara / Sursa:Finewine.md
Moldoveanul care vinde nisip în Sahara / Sursa:Finewine.md

„Am comandat inițial 12 sticle de vin. Patru le-am vândut în aceeași seară! Când vinul e bun, nici nu trebuie să-i faci prea multă reclamă”. Vinul îl beau, de regulă, turiștii englezi, veniți în număr mare la odihnă pe litoralul Atlanticului.

Punct ochit — punct țintit. Alte patru poziții de vin moldovenesc sunt disponibile de ieri în restaurantul Pica Pica din Cascais. Nici nu-i un lucru de mirare. cu Fautor nu dai greș. Cea mai medaliată vinărie din Republica Moldova de doi ani consecutiv. Iar, recent, la Portugal Wine Trophy a luat iar un pumn de medalii, inclusiv un Grand Gold.

După amiază, poposim în curtea lui Marques de Pombal, fost prim-ministru și personalitate marcantă în istoria Portugaliei.

Și Simion face istorie în felul său aici. E singurul reprezentant cu vinuri străine, pe lângă alți 20-30 producători locali.

„Negre, cupaj de soiuri locale: Feteasca Neagră și Rara Neagră. Un vin superb!” Simion duce Moldova în lume, la propriu și figurat.

Iar la cortul cu vinul Moldovei se face rând.

Haideți să ne dăm un pic mai în spate, să vedem o imagine mai în ansamblu: vecinii de standuri se uită ușor invidios la cortul Wine of Moldova.

Localnicii manifestă un vădit interes pentru vinului Moldovei. Promovez și eu o părticică din țară prin intermediul Fine Wine Guide.

Îl lăsăm pe Simion la stand, iar noi mergem un pic prin centrul vechi din Oeiras. Intrăm în primul wine shop la întâmplare.

Foarte plăcut surprinși să găsim și vinuri moldovenești aici.

„Vindem exclusiv vinuri din Portugalia. Avem o singură excepție — vinul din Moldova, iar Ice Wine-ul de la Fautor este o adevărată vedetă”, ne spune somelierul. Deja de doi ani la rând Grand Gold.

Revenim la festivalul de vinuri când tocmai se dau sarmalele — un grup de moldeveni a venit să-l susține pe Simion la expoziție, dar și să se relaxeze într-o frumoasă sâmbătă după amiază.

Se fac aproape 20 de ani de când Simion e în Portugalia. Se ocupă de vinuri de câțiva ani numai, iar fără pasiune această afacere nu ar fi putut exista. Dar și fără sprijinul soției Viorica.

„Primii ani am lucrat fără profit. După al treilea an, am tras linia — primii 16 euro câștigați! 🙂 Dar, puțin câte puțin, lucrurile s-au pus pe roate și am convins portughezii că avem vinuri bune”. Wine of Moldova este prezent acum în aproape 50 de magazine din Portugalia, inclusiv în rețele principale ca El Corte Ingles, Pingo Doce, Intermarche, etc.

Un adevărat ambasador al Vinului Moldovei. Apropo de ambasador.

Încheiem seara în compania Ambasadorului RM în Portugalia, ES Dumitru Socolan (venit să-l susțină pe Simion), dar și a „ambasadorului culturii” Boris Cremene. Discutăm despre Moldova, moldoveni și faptul că avem cu ce ne mândri. Avem cu ce!


Pub