Doi soldați francezi, uciși într-o operațiune de salvare de ostatici în Burkina Faso

Comandouri franceze au eliberat patru ostatici în urma unei operaţiuni desfăşurate în nordul statului african Burkina Faso, operaţiune în care doi soldaţi francezi şi-au pierdut viaţa şi care a fost întreprinsă în momentul în care exista un mare risc ca ostaticii să fie transferaţi de răpitori peste graniţă, în Mali, unei grupări jihadiste locale, au relatat vineri agenţiile AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Foto: digi24.ro

A fost „probabil ultima ocazie” de a elibera ostaticii, doi turişti francezi, o americancă şi o sud-coreeană, a declarat Francois Lecointre, ofiţer francez.

O operaţiune iniţială, începută în 7 mai, a permis localizarea precisă a răpitorilor în timp ce aceştia se îndreptau către frontiera cu statul Mali, unde ei intenţionau să predea ostaticii grupării jihadiste Katiba Macina.

Odată ce ar fi trecut frontiera, operaţiunea de salvare ar fi fost mult îngreunată, a explicat ofiţerul francez. Prin urmare, comandamentul militar francez şi preşedintele Emmanuel Macron au aprobat acţiunea.

Statele Unite au mulţumit Franţei pentru eliberarea ostaticei americane, într-un mesaj postat pe Twitter de responsabilul Departamentului de Stat pentru Africa, Tibor Nagy, care a transmis totodată condoleanţe familiilor soldaţilor francezi ucişi.


Pub