Dezvăluirile ex-procurorului de Chișinău, Ion Diacov: Acum 5 ani, fostul ministru MAI mi-a cerut să pornesc dosar penal pe numele lui Andrei Tranga

La două săptămâni de la reținerea proprietarului rețelei de restaurante Andy`s Pizza, Andrei Tranga, fostul procuror al municipiului Chişinău, Ion Diacov, face dezvăluiri și susţine că, acum cinci ani, ministrul de Interne de atunci, Dorin Recean, i-a cerut să deschidă un dosar pe numele omului de afaceri. Însă în lipsă de probe, Diacov a refuzat să execute indicațiile insistente ale fostului ministru MAI. Mai mult, Diacov susține că pe atunci a discutat personal cu Andrei Tanga și l-a informat despre inițiativa lui Dorin Recean de a iniția un dosar penal pe numele acestuia.

Foto: UNIMEDIA

Întraga declarație a fostului procuror al municipiului Chişinău, Ion Diacov:

„Ministrul M.A.I. mi-a cerut să pornesc dosar penal pe A.Tranga... Aproximativ cinci ani în urmă, în cadrul unei discuții, care a avut loc în biroul fostului ministru al MAI, acesta m-a informat, precum că unul din subalternii mei a refuzat în pornirea urmăririi penale în privința omului de afaceri A.Tranga ilegal, lăsând să se înțeleagă că nu de ochi frumoși... I-am promis ministrului, că voi studia materialele cazului și voi decide.

A doua zi am invitat procurorul, care a efectuat investigațiile și a dispus neînceperea urmăririi penale. Am ascultat raportul dânsului, am studiat materialele prezentate și am concluzionat, că procurorul a adoptat o decizie legală, despre ce l-am informat pe ministrul MAI. Domnul ministru a insistat că MAI dispune de informații operative, precum că A.Tranga a comis o crimă gravă și că totuși procurorul din subordinea mea a ascuns „adevărul”, refuzând ilegal în pornirea unui proces penal.

Dumnealui insista ca eu să anulez ordonanța de refuz și să pornesc urmărirea penală. Repetat i-am spus domnului, că materialele de care dispunea procuratura municipiului Chișinău, la acel moment, nu permiteau declanșarea urmăririi penale și i-am propus să-mi prezinte informații operative adăugătoare.

Zis și făcut. La indicația ministrului a sosit un colonel, șef al Direcției investigații operative a MAI. A venit „cu mâinile în buzunare”, adică fără careva documente și a început să mă „informeze” oral, că A.Tranga se ocupă cu diferite scheme criminale și a însușit sume deosebit de mari... L-am ascultat 5-10 minute și apoi ïl întreb: - D.colonel , dumneata ai venit să-mi faci „agitație” sau să-mi prezinți probe despre presupusa activitate criminală a lui Tranga ? Unde sunt documentele, prin care puteți confirma informațiile despre care vorbiți ? Nu avea nimic. Vorbe goale, pe care dumnealor, cu mare pafos, le numeau „informații operative”. I-am spus colonelului că este liber să plece. Mai apoi, în cadrul întâlnirii, i-am declarat ministrului MAI, că nu eu, dar dânsul este dus în eroare de subalternii, care fac niște jocuri ascunse, dubioase; l-am sfătuit colegial să declanșeze un control de serviciu la acest capitol. Surpriză. A doua zi, după discuția „colegială” primesc o scrisoare oficială prin care ministrul MAI îmi solicitā să reexaminez rezultatul anchetei și să pornesc împotriva lui A.Tranga urmărirea penală.

Personal l-am invitat pe d-l Tranga, pe care până atunci nu-l cunoscusem (aceasta a fost prima și ultima întîlnire cu omul de afaceri). I-am dat scrisoarea ministrului MAI s-o citească. Dumnealui a citit liniștit „depeșa”, fără emoții. Mi-a restituit „documentul” și mi-a zis: - d.Diacov, controlați oficial, eu mită nici dumneavoastrā și nici ministrului MAI n-o să vă dau. Dacă merit, pedepsiți-mă, amendați-mă. O atare încredere în sine a unui om de afaceri în fața procurorului eu n-am întâlnit până atunci.

Am discutat mult despre modul de activitate, despre condițiile de lucru, despre controalele din partea organelor de stat, despre plata impozitelor s.a. A.Tranga m-a informat, că firma este controlată destul de des și că de fiecare dată plătește amenzi, dar în „afaceri” cu controlorii nu intră. L-am crezut. I-am solicitat să-mi prezinte o notă amplă despre activitatea economică a firmei, să indice toate veniturile reale și sumele impozitate, am solicitat să-mi prezinte copiile tuturor proceselor-verbale întocmite de controlori și copiile documentelor de achitare a amenzilor. Am fost impresionat. În baza acestor documente i-am scris ministrului MAI un răspuns oficial. S-a supărat. N-a vorbit cu mine vreo trei luni de zile. Apoi i-a trecut supărarea. Mai mult nu mi-a spus nimic despre „schemele” lui A.Tranga.

P.S. Nu vreau să spun că A.Tranga este un om de afaceri cinstit, precum nu pot spune că Dumnealui este criminal. Un lucru îmi doresc: Organele de drept, procuratura, judecătorii sunt obligați să opereze numai cu fapte documentate oficial, cu probe concludente și pertinente. Nu cu „informații operative” cu caracter „secret”, expuse oral. Lui A.Tranga îi doresc să aibă parte de un proces public echitabil,legal”, a scris Ion Diacov pe pagina sa de Facebook.

Amintim că proprietarul rețelei de restaurante Andy`s Pizza, Andrei Tranga, a fost arestat pentru 30 de zile într-un dosar de șantaj. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA e către şeful PCCOCS, Nicolae Chitoroaga la data de 2 mai.

Sursa citată a mai declarat că alte patru persoane în acest caz au fost arestate. Toți suspecții sunt din Republica Moldova.

Astăzi, 11 mai, în spațiul public au apărut imagini video în care camerele de supraveghere au surprins momentul reținerii lui Andrei Tranga. Astfel, potrivit videoului, procurorii au bătut la ușa acestuia la data de 25 aprilie, în jurul orei 12.00.

De asemenea, cu un mesaj pe facebook a venit lui Andrei Tranga, în care scrie că mai speră ca „anchetatorii, procurorii și judecătorii vor rezolva acest haos și vor lua decizia corectă”.

UNIMEDIA amintește că cinci persoane au fost reținute în cazul tentativei de deposedare a lui Viorel Varzari de întreprinderea SRL “Molinart Grup”, deținătorul mărcii comerciale „ARTINOX”.


Pub