image
Sursa foto: foto simbol

Guyana, una dintre cele mai sărace țări din lume, este pe punctul de a deveni cea mai bogată; Cum este posibil

A doua cea mai săracă țară din America de Sud, Guyana, este pe punctul de a deveni cea mai bogată de pe continent și poate chiar din lume după ce pe teritoriul său s-au descoperit resurse uriașe de petrol.

„Mulți oameni încă nu înțeleg cât de important și impresionant este acest lucru”, a declarat ambasadorul SUA în Guyana, Perry Holloway, la o recepție din capitala din Georgetown, în noiembrie anul trecut. „Până în 2020, PIB-ul țării va crește cu 300% până la 1.000% Este gigantic, vei fi cea mai bogată țară din emisferă și, probabil, cea mai bogată țară din lume”, a explicat Holloway potrivit BBC News.

Având în vedere că micuța țară sud-americană are o populație de doar 750.000 o astfel de creștere a PIB, va face ca produsul intern brut pe cap de locuitor să ajungă să fie cel mai mare din lume.

ExxonMobil, principalul operator din Guyana, a anunțat că a descoperit peste 5,5 miliarde de barili de petrol sub apele teritoriale ale țării din Oceanul Atlantic. „Blestemul petrolului” Guyana este o fostă colonie britanică, singura țară sud-americană în care se vorbește limba engleză.

În prezent rata șomajului și gradul de sărăcie din țară sunt extrem de ridicate, așa că acești bani ar fi mai mult decât bineveniți. Dar jurnaliștii de la BBC News spun că istoria poartă un avertisment pentru Guyana.

Descoperirea unor cantități uriașe de petrol în alte țări aflate în curs de dezvoltare a dus la o creștere a corupției și la risipirea banilor. Acest fenomen este cunoscut drept ”blestemul petrolui”. În Guyana, „corupția este în creștere”, spune Troy Thomas, șeful ONG-ului mondial anti-corupție Transparency International.

El spune că este „foarte îngrijorat” de blestemul petrolului și adaugă că criza politică izbucnită în țară în ultimele luni este u semn timpuriu al efectului blestemului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: