image
Sursa foto: Privesc.eu

BNM refuză deputaților ACUM acces la Kroll2; Alaiba către Armașu: Nu respectați oamenii care vă achită 104000 de lei leafă

Banca Națională a Moldovei a respins demersul unui grup de deputați din blocul ACUM Platforma DA și PAS privind accesul la raportul Kroll 2 despre frauda din sistemul bancar.

Potrivit deputatul ACUM, Dumitru Alaiba, banca centrală și-a motivat decizia prin faptul că informațiile solicitate nu se referă la problemele ce țin de activitatea de deputat.

În replică, Alaiba a expediat un demers repetat către guvernatorul BNM, Octavian Armașu, prin care reiterează solicitarea privind accesul la raportul Kroll 2, dar și la contractul dintre BNM și compania Kroll și Steptoe&Johnson.

„Blocându-ne accesul la informația solicitată, încălcați legea și arătați lipsă de respect față de cetățenii care vă achită un salariu lunar de 104 mii de lei, plus multiple beneficii”, se spune în demersul deputatului Dumitru Alaiba.

Amintim că, Parlamentul European a cerut, într-o rezoluție adoptată în noiembrie 2018, publicarea rapoartelor Kroll în totalitate. Europarlamentarii au constatat cu îngrijorare că „ancheta asupra acestui caz a fost condusă destul de ineficient”.

Forul european a mai atenționat că instanțele judiciare trebuie să examineze cu promptitudine cazurile aflate în curs sau în curs de investigare, „în special cele ale lui Ilan Șor, în cadrul audierilor deschise”.

Anterior, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a pasat la organele de anchetă solicitarea Parlamentului European privind publicarea variantelor complete le celor două raporate Kroll. Acesta a declarat că rapoartele privind invetigația fraudei bancare se află la procuratură.

demers BNM Alaibademers BNM Alaiba

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: